8 / 9

Raiffeisen Asset Management – fonduri si pierderi

Raiffeisen administreaza patru fonduri diferite, care au obiective diversificate, se adreseaza unor tipuri diferite de clienti, si, evident, au avut randamente separate.

Raiffeisen Confort
este un produs ce urmareste protectia capitalului la 2 ani de la lansare (rascumpararea cel putin a sumelor investite), iar in interiorul perioadei de 2 ani pierderile sunt limitate la maxim 10%. “Intr-un scenariu favorabil al pietei de actiuni fondul capitalizeaza o parte din cresterea pietei. Fondul a pierdut aproximativ 5% de la inceputul anului, deci sta foarte bine si isi indeplineste obiectivele investitionale”, ne-a explicat Mihai Ion, presedinte si director general al RAM.

Raiffeisen Benefit este un fond diversificat, are o structura tinta de 40% actiuni, pe piata interna si externa. “Avem o scadere de aprox 8.5% de la inceputul anului si o pierdere de 2.8% in ultimul an, numarandu-se printre cele mai performante fonduri diversificate din Romania”, a mai spus acesta.

Raiffeisen Prosper este un fond de actiuni, are o structura tinta de 80% actiuni, pe piata interna si externa. “Avem o scadere de aprox 17.5% de la inceputul anului si de 8% in ultimul an (aprilie 07- aprilie 08), fiind cel mai performant fond de actiuni din Romania dupa performanta din ultimul an. Bursa de la noi a scazut cu peste 30% de la inceputul anului si cu aproximativ 20% in ultimul an, apr 07-apr 08”, ne-a declarat Ion.

Acesta ne-a mai spus ca performantele mentionate au fost obtinute ca urmare a unei expuneri mai reduse pe piata romaneasca si orientand o parte din bani pe piete straine care au performat mai bine. “De asemenea, pe piata interna am redus putin ponderea actiunilor si ne-am orientat catre actiuni emise de companii cu situatie financiara solida si lichiditate ridicata”, a conchis directorul fondurilor Raiffeisen.

Raiffeisen Romania Actiuni, lansat relativ recent, avand o structura tinta de 100% actiuni romanesti a scazut in linie cu BVB. “Este fondul cel mai riscant din piata si va perfroma foarte bine cand piata va reveni pe crestere. De exemplu, in decembrie 2007 a crescut cu 12%, pe fondul cresterii cotatiilor bursiere de pe final de an”, a incheiat Mihail Ion.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri