4 / 5

Vara fierbinte a anului trecut a depasit orice asteptari

Inca de la inceputul anului 2007, BVB a avut o evolutie ascendenta, culminand in lunile iunie-iulie, cu sedinte consecutive de maxime istorice ale indicilor si volume impresionante.

Pe 24 iulie 2007, indicii BVB atingeau ultimele maxime istorice afisate la inchidere ale anului trecut. 7.430 puncte pt BET-C, 10.795 puncte pentru BET si 93.710 pentru BET-FI. In acea sedinta, valoarea schimburilor a fost de aproape 20 milioane de euro. In aceeasi zi, au fost consemnate si cele mai mari valori intraday ale indicilor: 10 818 puncte la BET, 7438 de puncte la BET-C si 95 642 la indicele Societatilor de Investitii Financiare.

In ziua urmatoare acestor valori istorice, s-au inregistrat primele scaderi de amploare, din cauza carora BVB a pierdut un million de euro. Astfel, BET pierdea 3,4% iar BET-Fi peste 4,20%. Analistii puneau deprecierile pe seama marcarii profiturilor de catre investitori si prin corelarea cu evolutia pietelor externe, care inregistrasera pierderi in zilele anterioare.

Acela a fost considerat de multi analistii momentul intoarcerii de trend, generat de criza subprime din SUA, ce a avut repercursiuni la nivel global.
Pietele europene se aflau deja pe tendinta descendenta de mai bine de doua saptamani, iar pietele americane au suferit in seara precedenta o scadere dura - indicele S&P500 a pierdut circa doua puncte procentuale in doar 4 ore de tranzactionare. Astfel, lunile august – septembrie au adus trendul descendent la BVB, in conditiile in care pietele externe de capital fluctuau si conjunctura interna nu erau deloc favorabile. Scaderile au fost drastice la nivel mondial, resimtite cu precadere in statele emergente.

“Cresterea puternica de anul trecut a fost determinata de factori interni, precum climatul investitional pozitiv, chiar euforic in aumite cazuri, sau clarificarile emise de CNVM privind modul cum se considera detinerea concertata la SIF-uri, fapt ce a urcat piata. De asemenea, evolutia pietelor straine a fost una favorabila”, a explicat Mihail Ion, managerul Raiffeisen Asset Management. Acesta a mai explicat ca in 2008 sunt putinele elemente care sa faca favorabile un scenario asemanator, iar evolutia BVB va depinde mult de evolutia pietelor externe, unde insa apetitul la risc nu se situeaza la valori ridicate. “Un element care ar putea stimula cresterea pietelor ar fi o scadere brusca a pretului petrolului, insa nu intrevedem sanse prea mari ca asta sa se intample”, a incheiat Ion.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri