7 / 10

Bursa din Sofia – campioana la IPO

Unul din punctele forte ale bursei din Bulgariua este numarul mare de IPO-uri, cel putin comparativ cu BVB. Anul trecut au fost 9 listari de success, iar in 2008, in ciuda conditiilor de piata nefavorabile, au mai intrat la tranzactionare 5 emitenti noi.

“In Bulgaria mai exista si societati de tip holding (este listata compania-mama care detine participatii in mai multe entitati), aceste holding-uri oferind o expunere pe mai multe sectoare economice (constructii, banci, industrie, transporturi), unele fiind chiar axate pe anumite domenii (de exemplu, Eurohold Bulgaria are o expunere mai mare pe sectorul serviciilor financiare si real estate)”, a explicat Antonela Badea.

Un alt sector care nu se regaseste nici macar la celelalte burse din regiune este cel al fondurilor imobiliare listate (Real Estate Investment Trusts, sau REIT).

“Acestea sunt conditionate de listarea la bursa si investesc de obicei ca dezvoltatori in diferite proiecte imobiliare sau cumpara proiecte gata finalizate. Alte REIT sunt specializate pe domeniul agricol, cumparand parcele de teren fie pentru a le inchiria fie in vederea comasarii in suprafete mai mari si revanzarea ulterioara”, a continuat analista. Aceasta a mai explicat ca REIT-urile sunt interesate de asigurarea unui flux constant de cash deoarece 90% din profituri trebuie distribuite ca dividende insa evolutia pretului la bursa nu este de obicei spectaculoasa, ele fiind interesante mai ales pentru investitorii institutionali.

Printre REIT-urile tranzactionate mai des se numara Bulgarian Real Estate Fund, Fair-Play Properties sau Elana Agricultural Opportunity Fund. Capitalizarea celor mai importante fonduri de acest tip se situeaza intre 30 -50 mln EUR iar la Bursa din Sofia sunt listate cca 60 de astfel de fonduri (20 find listate numai anul trecut).

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri