6 / 7

Pioneer Asset Management – 4 fonduri cu orientari diferite

Compania este divizia romaneasca a Pioneer Investements, un grup infiintat in 1928, la Boston, care a intrat pe piata poloneza la sfarsitul anilor ‘90. In anul 2000 a fost preluat de grupul UniCredit si au inceput extinderea in Europa. “Noi am intrat in Pioneer ca urmare a fuziunii dintre grupul UniCredit si HVB”, a explicat Dolea.

Pioneer are 4 fonduri in Romania. Stabilo, este un fond conservator care investeste aproape in exclusivitate in afara pietei de aciuni. Premio investeste numai actiuni si Integro este undeva la mijloc, un fond echilibrat. Europa Obligatiuni se orienteaza catre obligatiuni europene, guvernamentale, de unde si profilul conservator dar si randamentele foarte mici, crescand cu 3 procente de la inceputul anului. “Europa Obligatiuni e mai potrivit pentru cei care au aversiune la riscul de curs. El are rolul de protectie. Cand cursul s-a depreciat, a avut o performanta buna pentru ca a fost ajutat de obligatiunile europene. Cand leul se intareste, Europa Obligatiuni nu mai reprezinta un randament apetisant”, descrie Dolea.

“Daca fondurile de actiuni si cele echilibrate au fost afectate de scaderea bursei si sunt pe minus acum, fondul de instrumente de venit fix locale Stabilo are o performanta foarte buna, printre cele mai bune din piata, in jur de 5% de la inceputul anului”, a mai spus managerul fondului.

Cnad piata de actiuni, respective fondurile care investesc aici au fost afectate, distributia s-a orientat catre fondurile de obligatiuni. “Acestea sunt mai apropiate de deprinderile de economisire ale oamenilor, inca obisnuiti cu depozitele bancare. De la inceputul anului avem intrari de peste 14 milioane de RON in Stabilo.”

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri