3 / 6

In realitate, investitorii nu actioneaza dupa recomandari

Teoria si recomandarile brokerilor nu sunt deloc pesimiste, dar in practica lucrurile nu stau chiar asa. Pierderile foarte mari, scaderile de peste 50 de procente fata de maximele anului trecut si portofoliile in cadere libera tin deoparte potentialii investitorii si ii sperie pe cei deja existenti.

Panica si teama lor se vede din vanzarile la preturi cu un discount foarte mare. Rabdarea a ajuns la limita, incat multi nu mai asteapta cu titlurile in portofoliu si le scot la vanzare. Chisu spune ca majoritatea investitorilor s-au transormat in speculatori. “Multi au inteles ca strategia <<buy and hold>> nu mai functioneaza si se regrupeaza pe strategii mai riscante. Toti asteapta momentul de intoarcere, dar cea mai mare parte dintre ei nu il va nimeri”, a declarat brokerul.

Paradoxal, cand piata scade, nu se inghesuie nimeni sa cumpere, ci sa vanda sau asteapta noi minime. Mai exista insa si acei investitori care vad lucrurile pe termen lung. "Este interesant cum toti investitorii spera la ieftinirea actiunilor, iar cand acestea se ieftinesc majoritatea tot nu cumpara, intrebandu-se daca nu cumva maine vor fi si mai ieftine. Tot timpul insa exista o parte din investitori care face abstractie de aceste miscari si achizitioneaza vazand potentialul de randament pe urmatorii 2 sau 3 ani. De altfel, s-a vazut si in raportarile oficiale ca o anumita categorie de investitori institutionali cumpara in aceste zile.”, a mai spus Tudorescu.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri