3 / 6

Amortizarea mai mare a generat un profit mai mic decat in primul trimestru

Principala cauza a profitului mai mic decat in primele trei luni ale anului a fost deprecierea si amortizarea mai mare decat in primele treci luni ale anului, dar si de profitul in scadere al diviziei de extractie de gaze.

“Sa nu uitam ca discutam despre o activitate care presupune costuri fixe foarte mari si este sensibila la orice variatie a cantitatii extrase. Pentru o mie de metri cubi de gaze in minus veniturile scad direct proportional, insa cheltuielile raman asemanatoare.

In privinta amortizarii si deprecierii, este de ajuns sa ne uitam la rezultatele comparative pe cele doua trimestre. In primul trimestru al anului 2008, acestea au cumulat 240 de milioane de lei, in timp ce in cel de-al doilea trimestru au ajuns la 462 de milioane. Diferenta de 242 de milioane se regaseste in profitul mai mic din trimestrul al doilea al acestui an”, a mai explicat Pandele.

Amortizarea mai mare si cantitatile de gaze naturale in scadere extrase au fost contrabalansate de marja mai mare de profit din operatiunile petroliere, insa nu suficient din cate se pare. “Motivele pentru care cresterea in continuare a pretului carburantilor nu a avut efecte suficient de mari asupra profitului Petrom trebuiesc cautate mai adanc in alchimia afacerii”, crede seful departamentului de analiza al Vanguard.

Analistii Erste evalueaza Petrom drept “neutra”. Compania ar trebui sa beneficieze de pe urma pretului ridicat la titei si a cresterii capacitatii de productie. Pretul tinta estimate de analistii Erste este de 0,61%, comparative cu pretul curent de 0,46%.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri