4 / 5

Exemple de alte delistari importante

Anul 2001 a fost apogeul delistarii de la BVB – 52 de companii au parasit ringul bursei. Nici in anii urmatorii nu au lipsit retragerile de la tranzactionare.

Legislatia de atunci obliga actionarii care depaseau pragul de 90% sa lanseze oferta publica de preluare in vederea delistarii societatii, astfel ca multi actionari au initiat astfel de oferte.

Printre exemple se pot numara Arctic Gaesti (preluata de Ardutch BV), SC Automobile Dacia (preluata de Renault SA), Terapia Cluj-Napoca (preluata de grupul Advent prin intermediul Terapia Holding BV), Imsat Bucuresti (preluata de Broadhurst Investments Ltd.) sau Sidex Galati (preluata de LNM Holdings NV). Delistarea acestor societati mari a cauzat scaderea lichiditatii pietei in acea perioada.

Una dintre cele mai importante delistari a fost a producatorului de automobile Dacia Pitesti. Emitentul a fost retras oficial de la tranzactionare pe 25 iulie 2003, dupa aproape 6 ani. Delistarea a venit dupa oferta obligatorie de preluare derulata de grupul francez Renault in luna martie a anului 2003.

Dacia a fost in primii ani de dupa listare una din vedetele Bursei, atragand investitori importanti, cum ar fi fondurile de investitii Broadhurst si Romanian Investment Company.

Terapia Cluj-Napoca a fost delistata in 2004, fiind preluata de grupul Advent, avand la acel moment o capitalizare de aproximativ 45 mil. dolari. Doi ani mai tarziu, compania a fost vanduta catre Ranbaxy pentru 324 milioane de dolari.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri