2 / 5

Victimele crizei apar in continuare

Banci importante, de renume, au ajuns in pragul falimentului la un an de la inceperea turbulentelor. Printre acestea se numara companiile de creditare ipotecara Fannie Mae si Freddie Mac, care au fost preluate de catre Guvernul american, Lehman Brothers, o banca cu o istorie de 158 de ani, s-a declarat falimentara, Merrill Lynch s-a oferit spre vanzare catre Bank of America. Iar toate acestea au loc dupa sase luni de la vanzarea fortata, sprijinita de guvernul din SUA a Bear Stearns catre JPMorgan Chase & Co.

Nu se poate spune ca exact acum un an a inceput aceasta criza, ci mai exact abia in septembrie 2007 au inceput ca pierderile create de creditele neperformante sa apara in registrele contabile ale marilor institutii financiare americane. In opinia analistilor citati de Bloomberg reducerile profiturilor pe fondul crizei financiare se vor resimti cel putin pana in 2010.

Parerile specialistilor americani referitoare la o reintoarcere a trendului crescator pe pietele americane si, in contextul globalizarii, si pe celelalte bursele sunt impartite: unii considera ca vom asista la un trimestru patru de crestere sustinuta de unde va porni si un nou trend crescator, iar altii cred ca nici 2009 nu va aduce vreo schimbare.

Chiar si specialistii romani sunt in aceeasi pozitie. “Am vazut ca opinia generala este ca in 2009 se va intra in normalitate si vrea sa cred ca subscriu la aceasta opinie. Insa nu m-ar mira ca si 2009 sa se incheie pe minus”, considera analistul Prime Transaction.

Florin Turcas afirma ca am putea asista in curand la o revenire a trendul crescator pe pietele de capital. Acesta isi motiveaza afirmatia spunand ca aceasta criza nu este structurala, economia mondiala inca produce si are cerere. De asemenea, exista cercetari iar acestea deschid perspective de noi afaceri, ce pot dezvolta noi centre de crestere economica.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri