3 / 5

Nivelele atinse de indici in 2007 erau nesustenabile

In luna august a anului trecut indicii au ajuns la nivelel maxime istorice, in timp ce in acest an au ajuns la noi minime. De la inceputul crizei, mai exact de la inceputul lunii septembrie a anul trecut, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a pierdut 46%, in timp ce BET-C, indicele compozit al pietei, a coborat cu 41%. Indicele care urmareste evolutia celor cinci societati de investitii (SIF), BET-FI, a a fost cel afectat de catre turbulentele de pe pietele internationale depreciindu-se cu 61%. SIF-urile au cele mai afectate in principal datorita ca erau cele mai tranzactionate si cele mai lichide. In ultima perioada s-a putut observa ca societatile de investitii financiare au o mare putere de crestere, dar si de scadere la fel de mare din cauza free-float-ului lor.

La companiile care erau listate, cotatiile din iulie 2007, sustine Brendea, erau aberante, nu erau corelate nici cu profiturile raportate, nici cu pozitia in piata, nici cu activul net, iar analiza tehnica avertiza deja intrarea in zone de supracumparare. “Ceea ce era foarte important era entuziasmul din piata extrem de ridicat. Doar un asemenea entuziasm ar putea mai putea aduce cotatiile din 2007 si cred ca suntem departe de asa ceva”, spune analistul Prime Transaction.

Turcas declara ca de la acelasi nivel, indicele BET a crescut la maximele istorice in trei ani, acest lucru nu va avea loc intr-un an. In momentul de fata nu sunt volume de tranzactionare si deci nici premise de crestere durabila. “Anul acesta, BET a dat semnale tehnice puternice ca a atins minime relative; de fiecare data insa, scaderea s-a oprit un pic, apoi s-a reluat”, afirma reprezentantul IFB Finwest.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri