3 / 6

Planul pentru sectorul financiar american ar fi de 700 de miliarde de dolari

Administratia americana a facut public planul de 700 de miliarde de dolari care vizeaza sa puna capat crizei grave de incredere de pe pietele financiare, cerand Congresului sa ii permita sa cumpere creantele riscante pentru a relansa acordarea de credite, relateaza NewsIn.

“Planul de salvare anuntat de presedintele SUA se afla inca la nivel declarativ. Suma anuntata este buna, dar e departe de a acopri toate pierderile din sistemul financiar.

Pe termen scurt, stirea are un impact pozitiv. Pe termen lung, depinde de ce va urma, daca va fi aprobata de congres. De la nivel declarativ la nivel factic este o diferenta foarte mare”, ne-a declarat directorul adjunct al Intercapital, Adi Lupsan.

Planul administratiei Bush, in prezent in curs de negociere cu legislativul, acorda timp de doi ani Trezoreriei autoritatea sa recupereze activele legate de credite ipotecare, care se afla la originea crizei financiare, dar si "alte active, in masura in care este necesar".

"Trezoreria va avea autoritatea de a emite titluri in valoare de 700 de miliarde de dolari pentru a finanta cumpararea de active" nevandabile, a explicat departamentul, la aproape 24 de ore dupa ce a prezentat proiectul de lege Congresului.

Presedintele George W. Bush le-a explicat sambata americanilor ca sumele fara precedent implicate, care vor ridica datoria americana la aproximativ 11.300 de miliarde de dolari, sunt necesare pentru a evita costul si mai ridicat pe care l-ar avea o criza generalizata. "Sunt convins ca aceasta abordare curajoasa va costa mult mai putin familiile americane decat alternativa", care consta in a nu interveni. "Dar sunt convins ca aceasta abordare curajoasa va costa mult mai putin familiile americane decat alternativa", a afirmat el, evocand riscurile desfiintarii "masive" de locuri de munca, ingreunarii acordarii de credite de consum sau al unei continuari a deteriorarii situatiei de pe pietele imobiliare.

Secretarul Trezoreriei, Paulson, care, potrivit planului, va hotari ce active vor fi cumparate si institutiile financiare vizate, urmeaza sa participe duminica la numeroase emisiuni televizate, pentru a explica masurile propuse.

Planul guvernamental a fost anuntat dupa o saptamana marcata de panica si apoi de euforie la burse, cu interventii in cascada ale administratiei Bush, care a permis falimentul bancii Lehman Brothers, a nationalizat, practic, AIG si a adoptat o serie de masuri cu efect pe termen scurt, destinate linistirii investitorilor si favorizarii lichiditatii pietelor.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri