4 / 6

Bursele europene sufereau corectii, pe fondul ingrijorarii privind viabilitatea planului SUA

Titlurile marilor firme listate la bursele europene au suferit corectii importante ieri, ieftinindu-se in medie cu 1,9%, dupa cresterea record din sedinta anterioara, ca urmare a indoielilor legate de planul american de masuri menit sa salveze sectorul financiar, scrie NewsIn.

Indicele pan-european FTSEurofirst 300 a celor mai importante companii din Europa a inchis in scadere cu 1,9%, la 1.128,58 puncte, dupa ce urcase cu peste 8% in sedinta de vineri.

Bancile au avut cea mai mare contributie la evolutia indicelui. Astfel, titlurile bancii britanice HSBC au pierdut 5%, iar cele ale grupului francez Societe Generale s-au ieftinit cu 4%

Analistii spun ca se ridica mai multe semne de intrebare in legatura cu planul de masuri de 700 de miliarde de dolari al autoritatilor americane, iar unii membri ai Congresului cer unele schimbari ale propunerilor.

Producatorul de ciment Holcim a fost printre cei mai marti perdanti ai zilei, actiunile sale pierzand 18% dupa ce concurentul rus Eurocement a cumparat un pachet de 6,5% din Holcim, dar a precizat ca nu vrea sa cumpere grupul elvetian.

Totusi, evolutia de de ieri a titlurilor Holcim este pusa de traderi pe seama unei greseli de tranzactionare la sfarsitul sedintei de vineri, care a urcat cotatia cu 20% in ultimele minute. Bursa elvetiana a exclus, insa, aceasta posibilitate.

Pe marile piete europene de capital, indicele Footsie-100 al principalelor titluri listate la bursa londoneza a inchis sedinta in scadere cu 1,41%, la 5.236,26 puncte, dupa cresterea record de vineri, de 8,84%.

Indicele CAC 40 al bursei pariziene a pierdut 2,34%, la 4.223,51 puncte, iar indicele Dax - al celor 30 de actiuni-vedeta listate la Frankfurt - a scazut cel mai putin ieri, cu 1,32% pana la 6.107,75 puncte.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri