3 / 10

Bancile au fost asociate cu turbulentele din SUA si Europa

Sectorul bancar a reflectat poate cel mai bine criza financiara, fiind asociat cu turbulentele ce au cuprins mai intai bancile de investitii si apoi si banci comerciale din SUA si mai recent Europa.

Evolutiile emitentilor din domeniu au fost pe masura, scaderile fiind foarte ample, exceptand Erste Bank, care a pierdut -6,56%.

Astfel, TLV s-a depreciat cu 70,56 procente de la inceputul anului. Pe 22 aprilie banca si-a majorat capitalul social, acordand 68,41 actiuni gratuite si 5 actiuni subscrise pentru 100 detinute. La inceputul lunii septembrie, TLV a majorat valoarea nominala a actiunii, de la 0,1 lei pana la 1 leu/actiune. Din prima zi de tranzactionare a anului, BRD a pierdut peste 57 de procente.

“Evident, BRD ca banca ce beneficiaza de o cota de piata confortabila si de un actionar majoritar de talia Societe Generale a afisat o scadere usor mai mica fata de TLV, Banca Transilvania avand imaginea unei banci tinere care se lupta pentru a castiga teren. Ambele companii sunt foarte lichide, iar numarul mare de actionari a fost unul dintre factorii care au favorizat vanzarile masive”, a explicat analista de la Vanguard.

La Bursa din Viena, care a fost cea mai lovita dintre pietele vestice, bancile au avut aceeasi soarta. Erste a pierdut 28,4% de la inceputul anului, iar Raiffeisen, care are o retea mult mai mare in CEE si a admis existenta unor titluri riscante in portofoliu (desi de valoare redusa) a fost sanctionata mai drastic, pierzand 52,3%.

“Sectorul in sine este perceput ca fiind nesigur si, desi BNR a revenit astazi cu asigurari despre stabilitatea sistemului nostru bancar, legaturile dintre banci sunt atat de numeroase incat o criza de lichiditate ar avea cu siguranta un impact negativ si la noi. Injectiile de lichiditati anuntate de bancile centrale din Europa si scaderea drastica a finantarilor interbancare pe termene medii si lungi spun multe despre intensitatea crizei. Ajutorul guvernamental dat unor banci precum Fortis sau Dexia subliniaza deja gravitatea situatiei”, a mai spus Badea.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri