4 / 10

SIF – volatilitate excesiva, pierderi de peste 60%

Societatile de investitii financiare au afisat o volatilitate foarte mare de la inceputul anului, fiind cele mai sensibile actiuni.

Unul din motive ar fi actionariatul foarte eterogen. “Actionariatul este atat de eterogen (si in mare parte fara cunostinte despre piata de capital) incat se poate ca cei care pastrasera actiunile sa fi ales acest moment pentru a le vinde, sub impulsul panicii. De fapt, in evolutia SIF-urilor s-a vazut cel mai bine aceasta panica, iar faptul ca portofoliul lor de actiuni cotate este mai mare decat cel de necotate nu a fost deloc confortabil”, crede Antonela Badea.

De la inceputul anului, indicele BET-FI a pierdut aproximativ 66%. Dintre societati, cea mai mare pierdere a fost suferita de SIF3, 71,05 procente. Cel mai putin a pierdut SIF2, cu o scadere de 63,28%. SIF Banat-Crisana s-a depreciate cu 64%, SIF4 cu 63,8 iar SIF oltenia a pierdut aproape 70% de la inceputul anului.

Alte motive ale volatilitatii excesive ar fi rezultatele financiare, care au fost departe de cresterile spectaculoase de pana acum, care au indus un sentiment de neincredere in managementul acestor societati de investitii. Nici controversele din cadrul AGA nu au ajutat la imbunatatirea acestei imagini.

“Investitorii straini au fost si ei la originea acestor scaderi masive, actiunile SIF fiind preferate de nerezidenti. Din punct de vedere fundamental raportul P/VUAN a ajuns sub 0,5 ca urmare a cresterii aversiunii la risc din piata”, a explicat Badea.

“Sectorul financiar a fost afectat cel mai mult pentru ca de aici a pornit criza. Goana dupa profituri uriase a orbit analiza eficienta a riscului expunerilor in aceste institutii si in momentul in care o veriga a cedat s-a pornit efectul de domino, datorita constructiei nesustenabile a sistemului financiar. Observand aceste probleme investitorii au penalizat companiile, poate chiar mai mult decat trebuia, dar piata e formata din asteptari care uneori sunt exagerate, generand dezechilibre atat intr-o directie cat si in cealalta. Piata perfecta si eficienta nu exista decat in teorie si modele economice, realitatea demonstrandu-ne ca extremele creeaza miscarile”, a explicat Gabriel Necula.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri