2 / 5

O piata dezvoltata a titlurilor de stat nu ar fi oprit pesimismul

Marius Pandele, Head of Reseach la Vanguard, crede ca o piata dezvoltata a titlurilor de stat nu ar fi putut contracara pesimismul de la bursa.

“Singurul efect pozitiv, destul de important, e drept, ar fi fost acela ca o parte din banii romanesti care au iesit din piata de actiuni s-ar fi indreptat catre titlurile de stat, ceea ce ar fi avut un impact benefic asupra lichiditatii pietei in ansamblul sau si-ar fi pastrat investitorii mai aproape de piata, in vederea unei reveniri ulterioare a preturilor actiunilor”, a explicat Pandele.

In schimb, echilibrul pe care acest instrument l-ar fi adus investitorilor nu poate fi contestat de nimeni.

“O piata monetara echilibrata si lichida ar fi actionat ca un balans in cadrul portofoliilor clientilor. Mutarea de pe actiuni pe instrumente monetare sau invers ar fi fost mult mai usoara contrabalasand si ea efectele mari de cadere”, a explicat Marcel Marcu, director executiv al societatii de brokeraj KD Capital Management.

Enache crede ca, desi la prima vedere piata romaneasca nu a fost suficient de matura, ne-a ferit de riscurile operationale existente pe pietele vestice.

“Scaderile inregistrate la BVB sunt un raspuns elocvent al situatiei reale, lipsa de grade de libertate oferite investitorilor a generat panica si presiuni la vanzare, care au daramat efectiv cotatiile”, a explicat acesta.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri