3 / 5

MEF ar trebui sa reorganizeze piata primara

Analistul-sef de la Vanguard este de parere ca Ministerul Economiei si Finantelor ar trebui sa reorganizeze piata primara a titlurilor de stat.

“Daca Ministerul Finantelor ar gasi o alta metoda de a organiza piata primara (de exemplu, emisiuni direct pe bursa la care sa poata participa orice investitor), probabil lucrurile s-ar schimba in bine”, a declarat Pandele.

Acesta a explicat care sunt principalele motive pentru care dimensiunile pietei titlurilor de stat de la BVB sunt mici.

In primul rand, nu exista emisiuni de titluri de stat suficient de multe si de mari. De asemenea, exista putini investitori in titlurile de stat.

“In afara de banci, de societatile de asigurari si de fondurile de pensii (aflate insa de-abia la inceput) exista putini investitori, fie ei institutionali sau individuali, care sa fie interesati de piata titlurilor de stat sa isi si permita sa participe la ea”, explica Pandele.

Al treilea motiv al dimensiunilor atat de reduse ale pietei instrumentelor monetare de la BVB este faptul ca cei care detin titluri de stat sunt mai interesanti sa le pastreze decat sa le tranzactioneze.

“Bancile sunt cei mai mari jucatori de pe aceasta piata, iar in cazul lor, in afara de randamentul titlurilor, mai conteaza si faptul ca le pot folosi ca si colateral pentru imprumuturi de la banca centrala. Ceea ce face din titlurile de stat instrumente prea pretioase pentru a fi vandute”, a conchis Marius Pandele.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri