2 / 9

Luna iulie a adus doi indici noi si prelungirea programului bursei

Din iunie, dupa incheierea ultimei oferte de listare din acest an, cel mai probabil, a urmat o perioada tumultoasa, marcata de minime istorice consecutive, dar si de masuri luate de BVB in sprijinul pietei.

Pe parcursul lunii iunie, evolutia BVB a fost marcata de scaderi ale indicilor pana la cotatii minime istorice, nemaiatinse de doi-trei ani. La acel moment, scaderile pareau dramatice si specialistii spuneau ca nivelurile sunt foarte joase, dar efectele de mai tarziu ale crizei din SUA au dovedit ca se mai poate scadea.

In ce priveste masurile, startul a fost dat de institutia Bursei, care a lansat pe 1 iulie doi noi indici: BET Extended Index (BET-XT), care reflecta evolutia celor mai lichide 25 de titluri, si un indice reprezentativ pentru sectorul energetic (BET-NT).

ET Extended Index (BET-XT) este un indice blue-chip, ce contine cele mai lichide titluri, inclusiv cele cinci societati de investitii financiare, si a fost calculat retroactiv incepand cu 1 ianuarie 2007. El a avut o valoare de start de 1.000 puncte.

Cel de-al doilea indice, BET Energy & Related Utilities Index (BET-NT), este un indice sectorial care urmareste miscarea preturilor a zece actiuni tranzactionate pe piata reglementata a BVB al caror domeniu de activitate principal este asociat cu sectorul energetic si utilitatile aferente acestuia. Si BET-NT a fost calculate retroactiv de la 1 ianuarie 2007 si a avut o valoare de start de 1.000 de puncte.

Urmatoarea masura a fost prelungirea programului de tranzactionare. Incepand cu 9 iunie, BVB a prelungit programul pana la ora 16:30, noul orar fiind valabil si pentru piata spot si pentru derivate.
Cu exceptia efectelor pozitive de aliniere la programul burselor din Europa, masura a adus modificari in programul de lucru al SSIF-urilor si nici nu a adus un plus de lichiditate, asa cum era asteptat.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri