3 / 9

'Evenimentul anului la BVB' a venit in august

A opta luna a anului a adus un eveniment asteptat de actorii pietei timp de 12 ani: listarea titlurilor de stat.

Numit la momentul respectiv “evenimentul anului la BVB”, finalizarea procesului de listare a titlurilor de stat la BVB s-a concretizat pe 4 august.

Dupa eforturile depuse, incepand cu luna martie a acestui an, de BVB, CNVM, BNR, MEF si Depozitarul Central, a fost adoptata solutia optima care permite tranzactionarea simultana a titlurilor de stat pe piata interbancara si la BVB, in conditiile in care nu vor exista emisiuni de titluri de stat dedicate exclusiv uneia dintre cele doua piete.

Ministerul Economiei si Finantelor vrea sa ajunga sa listeze pana la 20% din titlurile de stat. Unele titluri nu vor fi tranzactionate pe bursa, printre care obligatiunile indexate la inflatie si titlurile cu maturitate mai mica de 1 an.

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare nu va percepe, in acest an, comisioane pentru tranzactionarea titlurilor de stat la Bursa de Valori Bucuresti, a declarat presedintele institutiei. Anghelache a spus ca arbitrul pietei de capital vrea ca aceasta masura sa aiba un impact asupra reducerii costurilor suportate de catre investitori.

Bursa va percepe un comision mic, de 0,0009% din valoarea tranzactionata pentru titlurile de stat.

Dupa 12 ani de asteptare, promisiuni si incercari, “evenimentul anului” nu s-a bucurat de success, cel putin pana acum. In primul rand, nu sunt foarte multe emisiuni listate, dar nici interesul investitorilor nu este foarte mare. Specialistii spun ca vom vedea lichiditate incurajatoare pe acest segment in momentul in care vor intra in piata jucatori locali de calibru, precum fondurile de pensii sau de asigurari.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri