2 / 6

Datele macroeconomice ale Romaniei sunt pesimiste

Deprecierea leului este una din problemele recente cu care se confrunta economia tarii. In ultimele sedinte valutare, moneda nationala s-a apropiat puternic de nivelul psihologic de 4 lei/euro, nemaiatins de 3 ani.

“Din punctul meu de vedere, cursul euro-leu este fortat, moneda europeaza a crescut pe fondul tendintei speculative si volatilitatilor pietelor valutare”, a declarat Rares Nilas.

“Leul exprima modul in care e vazuta economia romaneasca in afara. Daca bursa nu este asa vizibila, raportul monedei nationale cu cea europeana este cunoscut in pietele financiare. Dar la noi, politicienii minimizeaza impactul, mergand pe ideea ca acest curs este doar de moment. Nici “pomenile electorale” nu o sa se reflecte foarte bine nivelul economiei romanesti, mai ales in contextul unei piete financiare deja tulbure”, crede Barbulescu.

Analista de la Intercapital sustine ideea ca suntem intr-o zona de risc foarte ridicat, iar volatilitatile mari din ultima vreme pot fi explicate prin faptul ca nu se pot cuantifica inca anumite efecte concrete. „Mai mult, stirile din ultima perioada au avut in general un caracter contradictoriu. Luminita de la capatul tunelului pare destul de departe in prezent”, a mai spus Andreea Ciobanu (foto).

“Trebuie sa fim obiectivi si sa recunoastem ca riscurile pe BVB sunt amplificate in aceasta perioada nu numai de agitatia externa, ci si de volatilitatea din mediul economic local, unde problemele cu iz electoral risca sa genereze derapaje macroeconomice reale, intr-o perioada destul de grea pe pietele financiare, ceea ce se observa in dinamica violenta a cursului EUR/RON. Riscam presiuni suplimentare pe ratingul de tara din partea agentiilor internationale, ceea ce ar fi un cost pe partea finantarii externe, care si asa va deveni mai scumpa in contextul blocajului pe pietele interbancare externe”, a explicat, pentru Wall-Street, Alin Cucos, analist la EstInvest.

Pe langa acest aspect, ne mai confruntam si cu un deficit mare in Romania si cu un nivel al investitiilor straine care nu il acopera.

“Deficitul de cont curent e unul cronic in Romania, se consuma efectiv mai mult decat se produce, iar fluxul de investitii straine directe (ISD) nu acopera din pacate total acest dezechilibru. Ar putea urma pe viitor o usoara ajustare artificiala a acestuia pe fondul consolidarii EUR/RON la praguri superioare, cum ar fi peste 3.80, insa mai important este ca economia in sine sa atraga in continuare fluxuri de capital sub forma ISD-urilor si sa evitam o retrogradare pe rating”, a mai spus Cucos.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri