3 / 6

Adoptarea planului de salvare nu a stabilizat pietele

In ceea ce priveste succesul legii pentru salvarea sistemului bancar american, vocile sunt impartite. Desi asteptarea si optimismul ca acesta va fi aprobat a adus saptamana trecuta evolutii mai optimiste, dupa decizia Camerei Reprezentantilor, pietele au continuat turbulentele.

„Turbulentele actuale de pe pietele financiare internationale urmeaza a avea efecte negative importante pe termen mediu si lung in economiile reale (un efect direct al acestora fiind de exemplu cresterea costului finantarii), planul Paulson nefiind considerat suficient pentru a duce la continuitatea cresterii economice. In concluzie, mai raman si raportarile macroeconomice si nu cred ca actuala criza va trece neobservata in ceea ce priveste cresterea economica in marile economii. Parerea mea este ca in continuare vor ramane corelatii la evolutiile externe”, crede Andreea Ciobanu.

Camera Reprezentantilor a adoptat vineri planul de salvare a sistemului financiar, in valoare de 700 miliarde de dolari, cu 263 voturi pentru si 171 impotriva, dupa ce il respinsese initial luni.

Miercuri, Senatul a adoptat o versiune modificata a legii, adaugand deduceri fiscale si cresterea limitei de garantare a depozitelor, in speranta de a atrage mai multe voturi.

“E adevarat ca asteptarea votului final in legatura cu planul de 700 mld. USD a mentinut un echilibru minim, dar totusi precar, pe pietele externe in finalul saptamanii trecute. Pe de alta parte, retragerea de vineri din SUA din maximele intraday (Dow Jones s-a retras cu 500 puncte) nu a reprezentat altceva decat un comportament normal de marcare de profituri, un sell-the-rally, un OK dat planului, dar cu asteptarea implementarii efective a acestuia. Miliardele care se vor pompa in sistemul financiar din SUA sunt gandite sa ofere totusi rezultate bune pe termen mediu-lung, aici fiind si miza acestei crize fara precedent. In legatura cu ce s-a intamplat ieri, un nou val de lichidari pe pietele globale, are catalizatori in extinderea crizei in sistemul bancar din Europa, cazurile Fortis si Hypo Real Estate generand din nou anxietate la nivel global”, crede Alin Cucos.

Actiunile listate pe pietele americane de capital s-au depreciat in deschiderea sedintei de ieri, deoarece investitorii se tem ca extinderea problemelor create de criza creditelor va impinge economia in recesiune, relateaza Reuters.

Indicele Dow Jones a coborat cu 309,59 puncte, respectiv 3%, la 10.015,79 puncte. Indicele Standard & Poor's 500 a scazut cu 37,99 puncte, la 1.061,24 puncte, ceea ce marcheaza un declin cu 3,46%, iar indicele compozit Nasdaq a cazut cu 75,04 puncte, la 1.872,35 puncte, ceea ce inseamna o cadere de 3,85%.

Dow Jones, indicele principal al Bursei de Valori de la New York, a cazut in sedinta de ieri sub pragul de 10.000 de puncte, pentru prima data din octombrie 2004, ca urmare a agravarii crizei financiare din Europa, conform AFP.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri