4 / 6

Criza financiara se extinde rapid in toata Europa

Debutul saptamanii a adus noi turbulente in sistemul bancar din statele europene, dar si pe pietele de capital.

“Sunt voci care spun ca si in Europa trebuie sa se ia o atitudine concertata de contracarare a efectelor crizei. Daca se va merge pe principiul ca fiecare tara sa ia decizii separate, nu se va ajunge la o coerenta in masurile luate”, crede Barbulescu.

Actiunile europene au suferit, ieri, cea mai grava pierdere atinsa vreodata intr-o singura sedinta de tranzactionare, depreciindu-se pana la niveluri minime ale ultimilor patru ani, dupa ce investitorii au vandut masiv titluri, iar Wall Street a scazut, relateaza NewsIn.

Indicele paneuropean FTSEurofirst 300 a coborat cu 7,8% si a inchis sedinta la 1.004,90 puncte, scadere mai mare decat cea survenita dupa atacurile din 11 septembrie 2001 de la cladirile World Trade Center din New York, cand indicele coborase cu 6,3%.

Indicele a cazut, pentru scurt timp, sub pragul de 1.000 de puncte, pentru prima data de la finalul lui 2004 incoace, iar indicele Dow Jones al pietei americane de capital de la New York a scazut sub pragul de 10.000 de puncte.

Bursa londoneza a coborat cu 7,85%, cea de la Frankfurt, cu 7,07%, iar piata de capital de la Zurich a scazut cu 6,12%.

Si alte piete europene de capital au inregistrat scaderi semnificative. Astfel, bursa din Copenhaga a coborat cu 11,06%, cea de la Dublin, cu 9,91%, iar cea de la Lisabona cu 9,86%, in timp ce piata de capital de la Amsterdam a scazut cu 9,14%, cea de la Milano, cu 8,24%, bursa vieneza a cazut cu 8,22%, Stockholm, cu 7,24%, iar Madrid, cu 6,06%.

Indicele principal RTS al Bursei de Valori de la Moscova a cazut, de asemenea, cu 19%, cea mai accentuata coborare dintr-o singura sedinta.

„Momentan exista mai multe scenarii si fiecare din acestea cuprinde o anumita doza de pesimism. Trebuie sa tinem cont de faptul ca un eveniment nefavorabil, cum este de exemplu falimentul unei institutii financiare de renume mondial, poate atrage dupa sine multe alte evenimente cu caracter negativ - pierderi pentru mai multe institutii. In plus, evenimente de genul celor de acum pe de pietele financiare au dus la o lipsa de incredere in sistem, greu de redobandit, iar in continuare va depinde foarte mult de bancile centrale cum vor trata acest subiect. Este exact ca un domino si ramane de vazut care va fi ultima piesa. Momentan, bancile centrale din tarile in care au existat institutii financiare cu probleme au reactionat pe masura, insa lucrurile nu se pot rezolva chiar peste noapte”, a mai explicat Andreea Ciobanu.

Ieri au mai venit alte stiri care sa inflameze si mai mult temerile din sectorul financiar. Astfel, banca franceza BNP Paribas va cumpara o participatie de 75% din afacerile Fortis, ca parte a unei intelegeri in care statul belgian va primi actiuni BNP Paribas, iar banca germana Hypo Real Estate Holding AG va primi un ajutor financiar total de 50 miliarde euro (68 miliarde dolari) din partea guvernului german si a mai multor banci si companii de asigurari, dupa ce initial se estima un ajutor de 35 miliarde euro.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri