2 / 8

Majoritatea brokerilor au fost de acord cu suspendarea intregii sedinte

Dupa intrunirea urgenta a Consiliului Bursei, executivii institutiei au decis sa ceara si parerea brokerilor. Majoritatea a decis suspendarea tranzactionarii pe toata sedinta, fiind considerata o decizie pertinenta.

“Cred ca suspendarea de ieri a fost binevenita in conditiile in care de la inceputul saptamanii ne aflam pe un teritoriu foarte riscant, panica. Valul de vesti negative s-a accentuat in zilele precedente, iar orice stire despre posibilitatea ca si economia autohtona sa aiba de suferit mai mult decat se crezuse initial nu face decat sa inflameze temerile investitorilor. SSIF Confident Invest a fost de acord cu suspendarea tranzactiilor in cursul acestei zile, iar ca efecte se pot mentiona cele care probabil afecteaza majoritatea caselor de brokeraj in aceasta perioada: rulaje mai mici si implicit venituri pe masura”, a declarat Georgiana Pacesila, Asset Manager la Confident Invest Bucuresti.

Aceasta crede ca ieri s-a tras un semnal de alarma prin suspendarea de catre Consiliul Bursei a tranzactiilor pentru restul zilei. “Ne apropiam de psihoza, in lipsa ordinelor de cumparare pe majoritatea emitentilor. De altfel, nici nu a fost greu sa se ajunga aici din moment ce tensiunile sunt foarte mari, piata noastra este una destul de putin dezvoltata, iar volatilitati ridicate pot lua nastere si in lipsa unor investitori puternici”, a explicat Pacesila.

Florin Dolea considera aceasta decizie drept “una din parghiile pe care le are bursa in asemenea context”, fara a o carateriza drept buna sau nu.

De acord cu suspendarea au fost si cei de la KD Capital Management. “Consideram ca suspendarea tranzactionarii este un act binevenit avand ca scop principal calmarea investitorilor, a caror panica a fost evidenta in sedinta de ieri. O reactie prompta si matura din partea oficialitatilor; institutiilor pietei de capital, a comunitatii brokerilor si desigur a emitentilor poate contribui la calmarea pietei, abordand o strategie coerenta pentru traversarea acestei perioade de criza internationala”, a declarat Silviu Enache, general manager al casei de brokeraj.

Si Intercapital Invest a fost de acord cu suspendarea tranzactionarii in sedinta de astazi, aceasta masura fiind singura cale de oprire a scaderilor foarte mari inregistrate de majoritatea emitentilor de calibru prezenti la BVB, a explicat Nicu Grigoras, broker la SSIF-ului.

“Inchiderea sedintei de tranzactionare a fost absolut normala in conditiile de piata actuale si a venit in urma volatilitatilor extrem de ridicate inregistrate de pietele internationale care au dus indicii autohtoni la scaderi de peste 10%. In astfel de situatii, conform codului BVB, tranzactionarea este suspendata. Este o situatie destul de putin intalnita pe piata de capital autohtona si care in contextul actual nu cred ca putea fi evitata”, ne-a declarat acesta.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri