4 / 5

Summit-ul extraordinar de duminica a propus un plan in cinci pasi

Sefii de stat si de guvern din zona euro (Eurogrup) au adoptat duminica, dupa summitul extraordinar de la Paris, o declaratie care contine o serie de masuri pentru sustinerea sistemului financiar, relateaza NewsIn, care prezinta cele mai importante puncte ale documentului.

Relansarea pietei interbancare

Pentru a combate lipsa de incredere care paralizeaza piata interbancara si impiedica bancile sa isi acorde una alteia credite, statele din zona euro vor garanta, asigura sau vor subscrie la creditele contractate de banci pe piata. Creditele vizate vor fi acordate pe maxim cinci ani. Masura vizeaza "completarea actiunilor de refinantare pe termen scurt ale BCE", potrivit declaratiei Celor 15.

Consolidarea fondurilor proprii bancilor de catre state

Pentru ca bancile sa isi joace in continuare rolul in finantarea economiei, acordand credite companiilor si persoanelor fizice, trebuie sa dispuna de fonduri proprii suficiente. Statele vor putea sa consolideze aceste fonduri prin participarea la capitalul bancilor, operatiune care se va desfasura tinand cont de pretul pietei si de solvabilitatea institutiilor financiare.

Recapitalizarile bancilor aflate in dificultate

Statele isi iau angajamentul sa "impiedice orice faliment al institutiilor financiare care prezinta un risc pentru sistemul financiar in ansamblu" si sunt dispuse sa recapitalizeze bancile aflate in aceasta situatie. Aceasta masura are ca scop protejarea intereselor contribuabililor.

Flexibilizarea normelor contabile

Institutiile financiare trebuie sa poata sa valorizeze activele, tinand cont de riscul lipsei de "preferinta imediata pentru valorile de piata, care nu mai sunt pertinente pe pietele care nu functioneaza". Aceasta recomandare se refera la noile norme contabile, care le impun companiilor sa isi valorizeze activele la pretul pietei si nu pe baza pretului de cumparare, ca in trecut.

Consolidarea cooperarii in UE

Guvernele intentioneaza sa consolideze schimburile de informatii intre Guverne, presedintia UE, presedintele Bancii Centrale Europene si presedintele Eurogrup, pentru a permite o "urmarire instantanee si constanta".

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri