4 / 5

Ce este analiza tehnica?

Analiza tehnica (AT) reprezinta studiul trecutului actiunilor sau altor instrumente financiare in vederea prezicerii trendurilor urmatoare si a luarii deciziilor de investitii. Analiza tehnica se foloseste de grafice si are la baza faptul ca pretul unui instrument financiar se poate inscrie pe un trend ascendent, descendent sau lateral.

De obicei, AT este destinata participantilor la piata care isi fixeaza tinte de castig pe termen scurt-mediu, asumandu-si corespunzator un risc mai ridicat. Cei care utilizeaza acest tip de analiza speculeaza in general comportamentul operatorilor de pe piata, utilizand grafice de pret pe baza carora estimeaza cea mai probabila evolutie a pretului in viitor. Analiza tehnica se bazeaza foarte mult, in prognozarea evolutiilor pietei si a titlurilor precum si fundamentarea deciziilor de investitii, pe graficele evolutiei indicatorilor.

Analiza tehnica face abstractie de situatia financiara a companiei, fiind frecvente cazuri in care se pot obtine castiguri pe actiunea unei societati care inregistreaza pierderi.

Analiza tehnica si cea fundamentala nu trebuie privite ca excluzandu-se una pe cealalta. Spre exemplu, un investitor care prefera analiza fundamentala poate utiliza analiza tehnica pentru a-si optimiza momentul intrarii/iesirii de pe o actiune; la fel, pentru un jucator care foloseste preponderent analiza tehnica exista momente in care graficele nu indica un trend clar, situatie in care se pot utiliza criterii ajutatoare care tin de situatia financiara (perspectiva dividendelor, rezultatele financiare), determinand astfel cea mai probabila evolutie a pretului.

In AT se folosesc o serie de indicatori care arata si estimeaza evolutia generala a unui titlu sau a pietei.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri