2 / 6

Dubla lovitura pentru companiile energetice listate la BVB?

Se poate spune ca societatile din sectorul energetic listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au primit o dubla lovitura, atat din zona crizei financiare si a deprecierilor provocate pe pietele de capital, cat si din partea scaderii pretului petrolului.

Daniela Turcas, analist financiar la IFB Finwest, este de parere ca efectele evolutiilor nefavorabile din pietele financiare internationale se reflecta intr-o buna masura si asupra tendintelor recente ale cotatiei petrolului si implict asupra companiilor din sectorul energetic.

“Pe langa reducerea costului petrolului si scaderile de la BVB, mai exista si volatilitatea de pe piata valutara si accesul mai greoi la finantare, care afecteaza companiile din sectorul energetic. Ultimele doua lovituri sunt valabile pentru toate sectoarele economice”, continua Brendea.

In cazul companiilor cu un grad mare de indatorare si mai ales cu o dependenta ridicata fata de datoriile financiare, criza creditelor si scadere pretului la petrol sunt intr-adevar lovituri, considera Marius Pandele, head of research la Vanguard.

“Datorii mari are Rompetrol Rafinare, insa scaderea pretului petrolului o avantajeaza, deci nu se poate pune problema unei lovituri duble. Petrom, pe de alta parte, e dezavantajata de scadere cotatiei petrolului, dar are un grad foarte redus de indatorare si este foarte putin dependenta de credite bancare”, explica Pandele.

El afirma ca in privinta companiilor ce presteaza servicii in domeniul energetic, foraj, constructie si intretinere a instalatiilor, acestea probabil nu vor fi influentate de scaderea pretului petrolului decat in cazul in care acestea ii va aduce pe clienti in situatia de a nu mai putea aloca bani pentru investitii. “Iar acest lucru s-ar putea intampla de-abia peste un an-doi, daca lucrurile continua in aceeasi directie”, spune analistul Vanguard.

Pandele concluzioneaza ca nu se poate spune ca actiunile energetice au primit o dubla lovitura din partea crizei financiare si din partea reducerii costului la petrol, insa numai din cauza particularitatilor fiecareia.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri