5 / 6

Scaderea cotatiei petrolului, un efect pozitiv al crizei financiare

Intr-un ton optimist, scaderile recente ale pretului petrolului contureaza perspectiva “reasezarii in matca” si refacerea pe termen lung, pe alte nivele, a macroechilibrelor. “In aceasta viziune am putea incadra tendinta ca fiind un efect pozitiv al crizei financiare”, spune Turcas.

Este dificil de estimat in ce masura vom asista la o stabilizare pe termen scurt a aurului negru in marja de 50-60 dolari/baril. “Insa vedem un an 2009 in continuare afectat de criza”, conchide specialista IFB Finwest.

“Nu stiu daca exista exista efecte secundare pozitive intr-o criza financiara. Evident, sunt oameni care castiga sau domenii care beneficiaza de efectele crizei. Dar cred ca acestea sunt doar stari temporare, intr-un final toata lumea resimte efectele negative”, explica Paul Brendea.

Scaderea petrului petrolului este un efect indirect al crizei financiare, afirma Pandele. Petrolul este resursa prima care sta la baza economiei actuale si orice contractare a economiei duce la o scadere a pretului acestuia.

“Este greu de spus daca este neaparat un efect secundar pozitiv, economia Romaniei este ajutata, deocamdata, de acest fapt, pentru ca diminueaza rata inflatiei”, declara Marius Pandele.

Cat timp economiile mari ale lumii se indreapta catre recesiune, pretul petrolului mai are potential de scadere, considera el. “Sa nu uitam ca in urma cu cativa ani pretul era de 20 de dolari pe baril, in conditii macroeconomice mult mai bune decat in prezent, si cu o cerere de petrol in crestere. Recesiunea economica inseamna si scaderea cererii de petrol, iar pretul nu mai poate fi facut de vanzatori, ci de cumparatori”, afirma analistul Vanguard.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri