3 / 6

Petrom, cea mai afectata de scaderea pretului “aurului negru”

Singura companie listata la BVB care are activitati in domeniul extractiei de petrol este Petrom (SNP). Evident, ea este cea mai afectata, explica Pandele, fapt care se va vedea probabil in rezultatele financiare pe ultimul trimestru al anului.

Asa cum in prima jumatate a lui 2008 cresterea pretului la petrol a adus companiei un profit-record se 1,66 miliarde lei (457 mil. euro), scaderea costului va duce la o diminuare importanta a rezultatelor financiare.

“Nu trebuie insa sa uitam ca este vorba de o companie care nu doar extrage petrol, ci si il prelucreaza si il vinde, asa ca rezultatele scaderii pretului nu vor fi atat de spectaculoase precum scadere costului la petrol in sine”, explica specialistul Vanguard.

In afara de SNP, scadere cotatiei “aurului negru” va avea influenta, cel mai probabil, si asupra altor doua companii, Conpet (COTE), care transporta petrol prin reteaua sa de conducte, si Transgaz (TGN).

Un efect indirect asupra Trangaz creat de pretul petrolului este scaderea cotatilor gazelor naturale, dar consecintele urmeaza sa se resimta in ceva timp.

“Tinand cont de faptul ca avem de a face cu o activitate reglementata, iar modificarea tarifelor e decisa de ANRE, exista chiar posibilitatea ca Trangaz sa nu fie influentata deloc, sau chiar sa fie influentata in sens pozitiv, macar pe termen scurt, daca pretul gazelor va scadea – avand ca rezultat o majorare a consumului, iar tarifele de transport raman aceleasi”, subliniaza reprezentantul Vanguard.

Rompetrol Rafinare (RRC) nu numai ca nu a fost dezavantajata de scaderea pretului petrolui, dar chiar a primit o nesperata gura de oxigen cu aceasta ocazie, declara Pandele. Pretul materiei prime a scazut cu aproape jumatate, in timp ce pretul produselor finite a avut o scadere mai redusa, de unde rezulta un profit la care putini se asteptau.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri