2 / 5

Cotatiile TGN si TEL, neafectate de ratingurile agentiilor

Dupa reducerea ratingului de tara de catre S&P , cele mai importante companii au suferit o “soarta” asemanatoare. Printre cele listate la bursa de la Bucuresti se afla Transelectrica (TEL), Trangaz (TGN) si Rompetrol Rafinare, parte a The Rompetrol Group – retrogradata de catre Fitch.

In ziua in care Fitch a decis coborarea perspectivei rating-ului pentru Rompetrol Group, actiunile RRC au suferit o pierdere de 14,71%, sugerand o ingrijorare a investitorilor care tranzactioneaza aceste titluri, in conditiile in care compania are nevoie permanenta de credite pentru a-si continua activitatea.

Titlurile Transgaz si Transelectrica au avut o evolutie contrara in ziua reducerii perspectivelor de catre S&P, inregistrand cresteri de 3,06%, respectiv 9,71%.

Ciubotaru afirma ca se asteapta ca Fitch sa ia decizii asemanatoare in cazul TGN si TEL, ceea ce nu va afecta investitorii romani insa companiile vor putea contracta mai greu finantare straina.

“Avand in vedere scaderile masive din lunile septembrie si octombrie, putem considera ca informatiile cu privire la scaderea ratingului pentru cele trei companii erau intr-o anumita masura incluse in cotatiile din piata”, explica Aldea. Practic, iesirile nete de capital strain din luna precedenta au tinut seama, probabil, si de posibilitatea modificatii ratingurilor, declara el.

Strict referitor la companii, reducerea ratingului va afecta posibilitatea acestora de a accesa finantari la costuri reduce, cu efect asupra rezultatelor financiare pentru perioada urmatoare. “Privind in perspectiva, o inrautatire a rezultatelor financiare va avea impact atat asupra investitorilor autohtoni cat si a acelora straini”, considera reprezentantul Intercapital.

Murgoci este mai optimist spunand ca problemele create de ratingurile oferite de agentii companiilor americane care au anuntat pierderi record in cursul anului trecut au slabit increderea investitorilor institutionali in recomandarile acestora.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri