2 / 6

Vestile externe au un impact mai mare decat “circul politic” din tara

Pe de alta parte, aceste alegeri pot accentua starea de incertitudine a investititorilor din piata, cu privire la strategiile economice pe care noua guvernare le-ar putea adopta.

“Alegerile generale introduc un factor de incertitudine in perceptiile investitorilor cu privire la piata de capital, intrucat contribuie la cresterea riscurilor investitiilor. Incertitudinea cu privire la viitoarea formula de guvernare si la strategiile si politicile economice ce vor fi adoptate nu ii bucura pe investitori. Pe piata noastra de capital aceste influente nu au fost majore in trecut, insa, mai ales intr-o conjunctura negativa precum cea prezenta, alegerile vor contribui, intr-o anumita masura, la performantele negative pe piata (ma astept ca, nici anul acesta, influentele sa nu fie extrem de mari, ci cel mult moderate)”, a declarat, pentru Wall-Street, Razvan Pasol, managerul Intercapital Invest (foto).

Campania electorala nu a inclus in niciun fel categoria alegatorilor care investesc la bursa, care si-ar fi dorit sa vada, sa auda, sa citeasca cateva programe de sprijinire a pietei de capital.

“Probabil ca multi investitori pe parcursul campaniei au avut motive temeinice sa isi aminteasca zicala «tara arde si babele se piaptana». Sunt convins ca multi dintre alegatori si-ar fi dorit sa vada dezbateri concentrate pe problemele reale ale societatii, problemele economice fiind stringente pentru toata lumea”, este de parere Silviu Enache.

Au avut loc iesiri masive de capital din Romania, iar in acest moment toti investitorii asteapta ca banii iesiti sa se intoarca inapoi, pentru ca bursa sa aiba sanse sa urce din nou.

“In aceste conditii nu are de ce sa ne mire ca anunturile facute de oficialii americani sau vest-europeni misca piata cu 3-4 procente, in timp ce circul politic din propria tara trece pe langa urechile investitorilor. In perioadele in care piata era mai linistita la nivel international, sensibilitatea la stiri politice interne era si ea mult mai mare, pentru ca ele puteau fi cele care sa faca diferenta intre o tara si alta pentru fondurile de investitii cu expuneri in regiune”, crede Marius Pandele.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri