2 / 5

Sectorul financiar a fost cel mai afectat in 2008

Dintre emitentii cu cele mai mari deprecieri, primul loc in top este ocupat de compania Aerostar, care a pierdut 96,5 procente in 2008, urmat indeaproape de Broker Cluj, cu o depreciere de 96,3 procente.

“Cele mai mari scaderi, atat in cea de-a doua jumatate a anului cat si in ultimul trimestru, au venit de la TMK Artrom, Compa Sibiu si Alumil Rom Industry (cea din urma legata de domeniul constructiilor si, implicit, de imobiliare). Nu trebuie uitate nici companiile de la Rasdaq, dintre care foarte multe au inregistrat scaderi de 80-90% pe parcursul anului, dupa ce in 2007 erau recomandate de toata lumea”, a mai explicat Pandele.

Vedetele Bursei din prima parte a anului s-au depreciate foarte mult in a doua jumatate, Amonil afisand o scadere anuala de 83 procente iar Azomures de 16%.

Companiile de stat Transgaz si Transelectrica au pierdut 57 de procente fiecare in acest an, RRC a scazut cu 83% iar Petrom a pierdut 64 de procente.

“Sectorul cel mai afectat este cel financiar, cel care e asociat acestei crize. Vedem SIF-urile, bancile cu evolutii greu imaginabile, dar in fond ele sunt penalizate nu numai din cauza crizei ci si de aprecierile extrordinare argumentate de sperante pe care le-au avut in anii trecuti. Sectorul imobiliar care sta la baza crizei a fost si el supus unui presiuni de vanzare foarte mare. Sectorul constructiilor si cel industrial a urmat trendul firesc al deprecierilor, iar in momentul acesta asteptarile sunt ca fiecare domeniu economic sa fie afectat intr-o proportie mai mare sau mai mica”, sustine Gabriel Necula.

Sectorul financiar a afisat deprecieri smenificative, cauzate si de lispa increderii si de criza. Astfel, Banca Transilvania a pierdut peste 70 de procente in 2008 in timp ce BRD a scazut cu 69,6%.

"Desi scaderea puternica a cotatiilor actiunilor a fost un fenomen intalnit pentru marea majoritate a emitentilor, domeniile de activitate mai expuse au fost, prin prisma caracterului crizei mondiale, cel financiar si cel al constructiilor. Din randul acestora amintesc evolutia actiunilor SSIF Broker Cluj, a celor cinci Societati de Investitii Financiare sau a celor emise de Impact", explica Aldea.

Nici pentru Societatile de investitii financiare nu a fost cel mai bun an. Dintre acestea, SIF3 a pierdut cel mai mult, 88,37% in timp ce SIF4 afiseaza o pierdere de 73%. Celelalte trei companii au pierderi ce variaza in jurul a -85%.

“Cele mai mari deprecieri au venit, in general, din partea companiilor din domeniile financiar (mai putin bancile) si imobiliar, asa cum era si de asteptat. Spre sfarsitul anului, si-au facut aparitia in topul emitentilor cu cele mai slabe performante de la Bursa si cateva companii din industrie, mai ales dintre cele care au legatura, direct sau indirect, cu productia de autovehicule si utilaje”, explica Pandele.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri