3 / 5

Perioade fatidice – inceputul anului si luna octombrie

Inca din prima parte a anului, Bursa a dat semne ca nu va mai continua evolutia cu care ne obisnuisem. Multi dintre investitori aveau portofoliile construite pentru investitii pe termen mediu, pregatiti de o noua crestere anuala, fireasca in opinia a 90% din piata.

“Scaderile consistente din primele luni ale anului i-au descumpanit si i-au contrariat. Cu toate acestea, opinia generala a ramas ca piata va reveni pe plus si ca la sfarsitul anului toate acele scaderi vor ramane istorie. De atunci insa au trecut multe luni, iar rezultatul il cunoastem cu totii. Daca se poate face o comparatie, investitorii de la BVB au patit ceea ce au patit rusii la inceputul celui de-al doilea razboi mondial, cand inainte sa isi dea seama ca sunt atacati si sa ia masuri, aveau o treime din tara invadata. La noi, pana sa isi dea seama investitorii ca piata se prabuseste, aveau deja o treime din portofoliu disparut”, explica Marius Pandele.

In luna octombrie a venit si lovitura de gratie pentru optimismul care inca mai exista la unii investitori si brokeri. A noua luna a anului a venit cu prabusiri ale cotatiilor si suspendari de tranzactionare, evenimente poate imposibil de imaginat.

“Daca in timpul verii erau sperante de revenire a pietei in a doua parte a anului, octombrie a adus vesti foarte proaste din Statele Unite, scaderi bursiere extreme in Romania si nu numai si, poate cel mai rau, a confirmat venirea crizei economice in tara noastra. Dupa luna octombrie nu s-a mai gasit nimeni care sa aiba o viziune pozitiva asupra pietei pe termen de un an-doi. Nici macar cele mai optimiste voci din piata nu se mai aventureaza acum sa spuna ca pe termen mediu (sase luni-un an) cotatiile vor creste”, a mai spus Pandele.

Am avut parte de doua scaderi majore, una in primavara si cea de-a doua in toamna odata cu falimentul Lehman Brothers.

“Daca dupa prima scadere asteptarile erau totusi unele pozitive, in momentul celui mai rasunator faliment din istoria financiara, piata a anticipat o criza economica globala de dimensiuni nemaintalnite. Aici s-au pierdut sperantele, criza a ajuns pe buzele tuturor, iar bursa a primit creditul ca a prevestit din nou ceea ce urmeaza sa se petreaca in economie”, sustine Necula.

Gabriel Aldea a declarat ca cele mai cumplite momente au fost in perioada septembrie-octombrie. "Atunci am consemnat sedinte de tranzactionare suspendate atat la nivelul pietei noastre cat si a celor din regiune. Elementul declansator a fost reprezentat de in atingerea unui punct culminant al crizei financiare globale, odata cu falimentul bancii americane de investitii Lehman Brothers si problemele financiare ale gigantilor Fannie Mae si Freddy Mac sau AIG", sustine acesta.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri