2 / 4

Piata asimileaza titlurile TLV la un grad de risc ridicat

Deprecierea reala a actiunilor Bancii Transilvania de 58 de procente este mai mare decat scaderea indicelui BET in perioada 12 septembrie 2008 – 6 ianuarie 2009 (-38%), mai mare decat scaderea actiunilor BRD, de 45 de procente si comparabila cu deprecierea indicelui BET-FI in aceast interval (-56%).

“De aici putem trage concluzia ca piata asimileaza actiunile TLV la un grad de risc mai apropiat de cel al sectorului SIF decat in cel al BRD”, sustine Paul Brendea.

De exemplu, la Banca Transilvania, actionarul are de 10 ori mai putine actiuni decat inainte, e adevarat, la pretul de 1,14 lei (de 4,3 ori mai mare decat pretul de dinainte de consolidare).

“Astfel, averea lui de fapt a scazut cu 56,5% iar variatia reala este -57% (4,3 x 0,1 = 0,43; deci o scadere de 57%). La acelari raport ajungem si daca ajustam pretul de astazi prin aplicarea coeficientului de ajustare de 0,1. Obtinem un pret ajustat de 0,114 lei, pe care daca il impartim la 0,262 lei avem o scadere de aproximativ 57%”, explica Brendea.

In ceea ce priveste influenta asupra indicilor, discutia este controversata. Unii ar putea sa spuna ca ar fi fost mai corect ca actiunile TLV sa fie eliminate din indici in sedinta de astazi, pentru a nu produce denaturari.

“Banca Transilvania a pierdut ieri 57% din capitalizarea ei de la 12 septembrie, iar acest lucru e greu sa fie ignorat, practic se poate spune ca indicii au ajuns la valorile la care ar fi fost daca TLV nu era suspendat in toata aceasta perioada, iar acestea sunt valorile corecte. E adevarat ca pentru sedinta din 7 ianuarie scaderea de aproape 12%, de exemplu, inregistrata de indicele BET distorsioneaza situatia reala din piata. Dar cred ca aceasta este cea mai corecta abordare”, a mai spus analistul Prime Transaction.

Acesta a explicat si influenta evolutiei TLV asupra indicelui BET, din punct de vedere matematic.

Astfel, un indice se calculeaza in functie de pretul unui titlu, de numarul de actiuni emise de societate, de factorul de free-float si de coeficientul de corectie.

“Avand in vedere ca pretul titlurilor TLV s-a modificat artificial (dincolo de influenta fortelor pietei), Bursa a aplicat un coeficient de corectie diferit de 1 (care este valoarea obisnuita, in lipsa operatiunilor corporative), mai exact un factor de corectie de 0,1 corespunzator consolidarii de 10 ori a valorii nominale. Astfel, cresterea artificiala a cursului in piata a fost ponderata de o scadere artificiala a coeficientului de corectie. Ceea ce rezulta intr-o variatie reala de -57% pentru actiunile TLV (1,14 x 0,1 / 0,2620 x 1). Iar cum TLV are un factor de reprezentare de 0,17 in BET, rezulta ca impactul asupra indicelui BET se traduce printr-o scadere de 9,7% (cu atat ar fi scazut indicele daca in cosul sau s-ar fi aflat numai TLV)”, a mai spus acesta.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri