2 / 5

“Performerii” anului 2008: AZO, SCOP si TLV

Companiile care au inregistrat cele mai mici scaderi ale randamentelor in cursul anului trecut au fost Azomures, operatorul portuar Socep Constanta si Banca Transilvania, care a lipsit de la tranzactionare trei luni.

AZOMURES: -22,11%

Combinatul chimic Azomures a inregistrat in primele noua luni din 2008 un profit de 196,07 milioane lei (53,86 milioane euro), comparativ cu pierderile de 7,5 milioane lei din aceeasi perioada a anului trecut.

“Aceste performante au fost apreciate in piata, pretul actiunilor AZO crescand de peste cinci ori in a doua parte a trimestrului II si in primele luni ale trimestrului III. Insa evolutia generala nefavorabila a bursei a afectat si actiunile companiei muresene, astfel incat toata cresterea de pret a fost pierduta pana la sfarsitul anului, iar randamentul anual al actiunilor a fost -22,11%”, explica Razvan Pasol, director al societatii de brokeraj Intercapital Invest.

Emitentul a beneficiat de pe urma cererii preturilor la ingrasaminte pe piata internationala si a reducerii costurilor cu materiile prime, ceea ce a dus la o cerere in crestere din partea cumparatorilor, considera Murgoci.

SOCEP: -32,46%


Cel mai important eveniment al anuui trecut al operatorului portuar Socep a fost schimbarea actionariatului in luna iulie. Producatorul de BCA, Celco Constanta, si-a vandut participatia de 31,32% din actiunile SOCP catre Grupul DD Constanta.

Aceasta schimbare a fost cea care a transformat-o intr-una din preferatele investitorilor, insa conditiile pietei au redus randamentul anual la -32,46%.

In primele noua luni ale 2008, SOCP a afisat un profit net de 6,91 milioane lei (1,9 milioane euro), in crestere de peste trei ori fata de rezultatul obtinut in intervalul similar din 2007, pe fondul avansului puternic al cifrei de afaceri.

“Majoritatea emitentilor nu au evoluat in functie de rezultatele financiare inregistrate, ci au contat mai mult sentimentele investitorilor”, declara Rares Nilas.

BANCA TRANSILVANIA: -50,48%


Titlurile Bancii Transilvania au fost suspendate de la tranzactionare din 15 septembrie, pentru operarea unei majorari de capital social si consolidarea valorii nominale, fiind scutite de scaderile agresive inregistrate in ultimele trei luni ale anului trecut la BVB. Astfel, randamentul anual de -50% este doar unul artificial.

TLV a obtinut in perioada ianuarie-septembrie un profit net de 396,63 milioane lei (109 milioane euro), pe fondul vanzarii companiei de asigurari Asiban.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri