2 / 6

Bursa vizeaza in 2009 proiecte care sa pluseze lichiditate

Pietele bursiere traverseaza acum poate cea mai dificila si complicata perioada, in care investitorii au nevoie de produse si elemente variate ce pot oferi diversitate in procesul investitional.

“In aceste momente, investitorii actioneaza nu numai din perspectiva stricta a relatiei cu bursa, dar si in contextul mai larg al evolutiei economiei in ansamblul sau. Semnalele scaderii PIB, volatilitatea ridicata a cursului de schimb, temeri legate de evolutii inflationiste, intrarea in recesiune a unor economii dezvoltate sunt doar cativa factori care induc prudenta maxima in randul investitorilor”, a declarat Stere Farmache.

Una dintre solutiile oricand binevenite pe bursa romaneasca ar fi atragerea de noi emitenti atractivi, un proces destul de dificil in contextul actual. “Este perioada in care Bursa are mari dificultati sa convinga emitentii sa se listeze, urmare a cererii reduse pentru instrumente financiare si sunt putini cei care isi asuma acest risc”, spune presedintele institutiei.

Farmache este de parere ca, lasand la o parte conditiile nefavorabile, bursa trebuie sa intrevada si oportunitati. “Nu ne demobilizam, ci vom aloca resursele pentru proiecte viabile”.

Unul dintre acestea reprezinta crearea unei platforme de tranzactionare regionala, Multilateral Trading Facility (MTF).

MTF reprezinta sisteme alternative de tranzactionare, care asigura infrastructura necesara pe care activeaza investitori si firme de investitii care doresc sa tranzactioneze instrumente financiare cu costuri de operare si viteza de executie ridicate. In Europa sunt deja active cateva sisteme de acest gen, precum Chi-X, Turquoise sau NASDAQ OMX Europe.

“Am intiat acest proiect si am inceput constructia acestuia inca de anul trecut impreuna cu Depozitarul Central, care va asigura operatiunile post-tranzactionare. Este un proiect care poate sa aduca un suflu nou in piata prin diversificare oportunitatilor de investitii si sa regenereze entuziasmul de care au nevoie investitorii si intermediarii”, explica Farmache.

De asemenea, presedintele BVB crede ca, mai ales in aceasta perioada, instrumentele cu venit fix se potrivesc investitorilor cu aversiune mai mare la risc.

“Aceste produse sunt recunoscute ca instrumente care asigura refugii in perioada de criza, iar obligatiunile si titlurile de stat tranzactionate la BVB indica un apetit ridicat al investitorilor pentru acestea. Cred ca intermediarii ar trebui sa isi concentreze eforturile si sa acorde asistenta companiilor care cauta surse de finantare. Obligatiunile corporative pot reprezenta o solutie in aceasta perioada”, a spus acesta.

Potrivit lui Farmache, Bursa de la Bucuresti va continua procesul de dezvoltare a infrastructurii tehnologice si a mecanismelor de operare.

“Perioada de criza a scos in evidenta faptul ca anumiti parametri operationali trebuie readaptati. Astfel am adus unele imbunatatiri la limitele de tranzactionare, marindu-le pana la 40%. Urmeaza sa le implementam curand”.

De asemenea, introducerea tranzactiilor Over The Counter (OTC) in sistemul Bursei si al Depozitarului Central reprezinta un alt proiect important la nivelul Grupului BVB pentru 2009.

Tranzactionarea over-the-counter este o practica comuna pe pietele internationale, unde marii investitori institutionali negociaza tranzactionarea de pachete de actiuni in afara bursei. Depozitarul Central a definitivat operatiunile care permit decontarea tranzactiilor
de tip OTC, acestea devenind operationale in urmatoarele luni.

“Nu sunt neaparat masuri anti-criza, ci proiecte care vor atrage lichiditate, mai ales ca scaderea generala a preturilor a generat si reducerea lichiditatii”, a mai spus Farmache.

In plus, Bursa vizeaza in acest an dezvoltarea unor servicii care sa creasca accesibilitatea investitorilor la BVB, prin proiecte de natura informatica.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri