3 / 6

Criza va reforma modul de operare a economiei de piata

Istoria financiara ne-a demonstrat ca fiecare criza a avut drept consecinta regandirea unor reguli si mecanisme de functionare ale economiei.

Avand experienta clipelor dificile prin care a trecut in 1997-1998, cand Bursa a suferit o cadere dramatica, pe fondul crizei din Asia si Rusia, Farmache este convins ca si dupa criza din prezent, chiar in timpul desfasurarii ei, vor aparea personalitati si institutii cu responsabilitati in cadrul pietelor financiare care vor identifica slabiciunile sistemului.

“Cred ca se va revizita modul de operare si de supraveghere a functionarii pietelor si a economiei de piata in sens larg. Observam deja interventia autoritatilor prin masuri de sprijinire a sectoarelor economice afectate si pe cale de consecinta vom asista la aparitia de noi reguli si atributii ale institutiilor cu rol in reglementarea si supravegherea pietelor. Regulile capitalismului se vor rescrie”, sustine Farmache.

El a mai spus ca avem de-a face cu o interventie a guvernelor pentru ca responsabilitatile sociale ale autoritatilor sunt mai mari si mai apasatoare decat erau in 1929.

“Anul 2009 va sugera clar directia in care se va misca economia. Se vor cuantifica multe din efectele acestei crize, vom vedea cine va supravietui, la ce niveluri vom avea falimente si cate companii vor gasi alte forme de reorganizare”, a declarat presedintele bursei din Bucuresti.

Acesta vede un aspect pozitiv in faptul ca sectorul privat incepe sa fie dominant, iar managerii si antreprenorii sunt mai flexibili si mai capabili sa se adapteze la noile conditii.

“Acesta poate fi unul din elementele care ar putea sa atenueze efectele crizei, pentru ca daca majoritatea companiilor ar fi fost de stat, ar fi fost mai greu pentru acestea sa capteze si sa reactioneze tendintelor momentului”, considera Farmache.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri