4 / 6

“Trebuie sa recunoastem rolul bursei de a anticipa evolutiile economiei”

“Desi piata de capital romaneasca nu a atins inca nivelul de maturitate al pietelor dezvoltate, ultimul an a pus in evident meritul sau de a anticipa evolutii negative din zona financiara si din economie, cu care ne confruntam in prezent”, a declarat Stere Farmache.

La primele semne ale crizei creditelor ipotecare din America, in iulie 2007, bursele au fost primele care au reactionat. A urmat o perioada de expectatie pana la sfarsitul anului 2007, unde se intrezareau incertitudinile si starea de asteptare a investitorilor, chiar daca vestile negative nu erau clar conturate. Din prima parte a anului trecut si pana in prezent, scaderile au continuat si s-au generalizat.

“Evident ca bursa va juca acest rol de anticipare si cand pietele isi vor reveni. E greu de spus cand va fi acest moment, trebuie sa urmarim cu atentie evolutiile si sa facem distinctia intre cresterile nesustenabile si cele care ar marca o intoarcere de trend”, a mai spus acesta.

Varful crizei, daca a fost sau nu, e greu de detectat. Dar in fiecare zi ne convingem ca vestile proaste continua sa apara din partea unor jucatori importanti.

”Conceptia generala este ca atunci cand valul de stiri negative se va opri, vom trece din zona de perceptie negativa in cea neutra si apoi va reveni optimismul. Daca la inceput foarte putini indrazneau sa compare criza de acum cu cea din anii 1929-1933, acum sunt foarte multi care chiar o considera de o intensitate mult mai mare. Lucrurile sunt diferite, pietele de acum sunt mai bine pozitionate cu banci centrale si institutii de supraveghere, care pot juca un rol pozitiv in administrarea crizei, dar in final o tendinta economica cu cauze profunde este greu de tinut in frau cu mijloace administrative”, comenteaza Farmache.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri