4 / 5

Criza financiara dezvaluie neregulile unor case de brokeraj

Anuntul neregulilor gasite la sucursala Deva vine dupa ce in cursul saptamanii trecute SSIF Broker Cluj a fost retrasa de pe lista de monitorizare a BVB.

In prima parte a lunii octombrie, Broker Cluj a fost pusa pe lista de monitorizare de catre Consiliul Bursei din cauza ca nu respectase in totalitate reglementarile CNVM privind raportarea activului net din perioada februarie 2005 – august 2008.

“Nu sunt primele nereguli de acest gen, au fost mai multe in ultimii ani, dar probabil ca acum li se acorda o atentie mai mare pentru ca este si o perioada mai dificila”, a explicat Adrian Simionescu.

Probleme similare au mai fost gasit de catre CNVM si la Mobinvest, Orizont Vest si Central European Investments.

In cazul Mobinvest, CNVM a decis retragerea autorizatiei de functionare, dupa ce a identificat operatiuni care nu au fost raportate, precum si decontari de tranzactii de cumparare si retrageri din contul unor clienti care aveau debite, fara acordul acestora.

De asemenea, arbitrul pietei de capital a efectuat un control de fond la Orizont Vest in perioada 10-17 septembrie 2008, descoperind ca firma nu a raportat unele operatii cu sume mai mari de 15.000 euro, a transmis cu intarziere rezultatele financiare pentru anul 2006, cat si nerespectarea mai multor reguli si proceduri impuse de lege. Decizia CNVM a fost retragerea autorizatiei de functionare si amendarea conducerii.

Urmatoarea pe lista arbitrului pietei de capital se pare a fi Central European Investments, una dintre cele mai mici SSIF-uri din piata, din cauza ca societatea a transmis Comisiei documentele pentru autorizarea membrilor din conducere.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri