2 / 4

Va reactiona piata de capital la rezultatele financiare?

In ce priveste reactia pietei la rezultatele emitentilor, parerile specialistilor sunt impartite.
Paul Brendea crede ca e posibil ca piata sa reactioneze mai mult decat inainte la rezultatele financiare, sa reinceapa sa-si indrepte atentia spre factorii microeconomici interni, in lipsa unor stimuli externi.

„In ultimul timp piata nu a mai reactionat la orice impuls venit dinspre marile burse, probabil si din cauza ca vestile venite dinspre economiile puternice au reintrat in normalitate (nu prea mai suntem bombardati cu surprize)”, a motivat acesta.

In schimb, Negoita nu se asteapta la o influenta vizibila in evolutia bursei, spunand ca rezultatele sunt deja incorporate in pretul actiunilor.

„Cred ca aceste rezultate sunt in mare parte luate in calcul de piata si reflecta activitatea desfasurata in 2008, cand inca nu aparusera semnalele crizei in activitatea companiilor. In momentul acesta cred ca evolutia pietei este data mai mult de asteptarile pesimiste legate de activitatea viitoare a companiilor”, a explicat brokerul Confident Invest.

Nici Andreea Gheorghe nu se asteapta la o influenta foarte mare a rezultatelor din aceasta luna, spunand ca un impact mai mare se va vedea dupa publicarea primelor rezultate din 2009.

”Sa nu uitam ca primele trei trimestre ale anului 2008 au fost unele favorabile dezvoltarii afacerilor societatilor listate la BVB si faptul ca ultimul trimestru al anului 2008 (cand INS a inceput deja seria raportarilor ce aratau o incetinire a activitatii economice, iar moneda locala a inceput sa cunoasca deprecieri importante) are o pondere de doar 25% in rezultatele financiare inregistrate pe tot anul 2008. Avand in vedere acest lucru, exista o probabilitate mai mica ca raportarea rezultatelor financiare din februarie sa influenteze intr-un anumit fel evolutia indicilor bursieri”, a explicat aceasta.

Astfel, in opinia sa, este probabil ca un punct critic in piata de capital sa apara dupa publicarea rezultatelor pe primul trimestru din anul 2009.

„Atunci cred ca vor fi mai multe variabile care vor afecta dinamica companiilor, precum lipsa de predictibilitate a evolutiei business-ului, investitiile mai mici, cererea mai scazuta si costurile de finantare mari”, a motivat seful departamentului de analiza al Intercapital Invest.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri