1 / 8

In toate pietele exista cativa jucatori care detin suprematia

Acest fenomen de impartire inegala a cotelor de piata intre jucatori este prezent pe toate pietele lumii, fiind un fenomen firesc.

“Fragmentarea e naturala, in conditiile scaderii continue a activitatii de tranzactionare. Cred ca in esenta aceasta tendinta incepe sa reflecte realitatea faptului ca piata de capital din Romania este una foarte mica. Nu poti avea 75 de jucatori credibili pe o astfel de piata. Totusi in spatele numerelor se ascunde faptul ca sunt doua piete separate: brokerii pentru institutii si brokerii pentru persoane fizice. Cred ca criteriile de separare intre invingatori si invinsi sunt diferite intre cele doua piete”, a declarat, pentru Wall-Street, Tony Romani, bancher de investitii la Freeman&Co.

In prima luna a acestui an, diferenta intre primii cinci intermediari de la BVB si restul de aproape 70 a fost mai mare decat in 2008, acestia cumuland o cota de piata de aproape 50 de procente, din care numai primul jucator, Raiffeisen Capital&Investment, avea peste 15 procente.

”In orice piata din lume, exista cativa jucatori care detin suprematia. Distributia cotelor pe piata de capital de la noi pare foarte naturala. Statistic, o sa gasim raporturi de 80%-20% in majoritatea cazurilor. Putem sa observam nu numai ca piata este normal fragmentata prin prisma raportului dintre primii 5 si restul, dar si ca primii 5 jucatori detin cote de piata relativ egale”, considera Vlad Ionescu, partener in cadrul Prognosis.ro.

La Bursa din Sibiu situatia este diferita. Din 35 de intermediari activi pe aceasta piata, primii trei in functie de rulaje totalizeaza peste 70% din cota totala, atat pe anul 2008 cat si pe luna ianuarie.

“Legat de Sibex, desi sunt multi intermediari, presupun ca putini dintre ei si-au orientat efectiv produsele spre segmentul de derivate, adica si-au obtinut licenta de tranzactionare, dar nu incearca sa se foloseasca de ea. Nu isi promoveaza activ serviciile pe Sibex, nu informeaza clientii despre oportunitatile de pe aceasta piata. Din aceasta cauza, probabil sunt cativa jucatori majoritari. Ma refer la segmentul de retail”, a mai explicat Vlad Ionescu, pentru Wall-Street.

Pe de alta parte, daca majoritatea clientilor persoane fizice sau a institutionalilor prefera sa foloseasca un anumit SSIF inseamna ca le ofera serviciile de care au nevoie si nu au motiv sa migreze, a continuat el.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri