2 / 8

Ce efecte pot avea aceste diferente de cote de piata?

Ovidiu Fer, analist la compania ceha Wood&Co sustine ca diferenta majora intre cotele de piata poate avea efecte negative.

”Se creaza posibilitati de manipulare si comisioanele tind sa fie mai ridicate”, a declarat Fer, pentru Wall-Street. In plus, analistul crede ca aceasta criza prin care trecem va diferentia jucatorii din piata de capital.

“Cu siguranta ca multi jucatori vor fi afectati. Numarul lor este foarte mare si nu cred ca isi pot justifica cheltuielile in actualele conditii de lichiditate”, a explicat Fer.

In ultimii ani, cand piata de capital statea bine atat la cotatii cat si la rulaje, diferentierea dintre cotele SSIF-urilor active nu era atat de evidenta si nici nu avea riscuri majore.

Insa, in aceasta perioada, cand rulajele zilnice de la BVB depasesc cu greu un million de euro, este foarte greu ca toti actorii sa supravietuiasca, mai ales ca cea mai mare parte a lichiditatii se imparte intre primii cinci.

Astfel, efectele vor fi vizibile prin inchiderea unor societati de brokeraj de talie mica sau prin fuziuni.

”Pe termen scurt cred ca vom asista la inchiderea multor brokeri dintre cei mai mici. Cei cu putina initiativa vor incerca sa fuzioneze operatiunile cu alti jucatori de pe piata in incercarea de a ramane pe linia de plutire. Cei care nu se misca insa repede isi vor vedea clientii plecand intr-un timp record. Pe termen mediu, cred ca vom vedea concurenta devenind mai intensa in privinta serviciilor si facilitatilor oferite si mai putin intensa in privinta preturilor. Pe termen lung cred ca vom asista la separarea modelului de business intre brokerii mari care actioneaza direct pe piata si firme mici care furnizeaza clienti brokerilor mari”, crede Tony Romani.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri