4 / 8

Piata financiara din SUA este extrem de fragmentata

Acest fenomen nu este intalnit numai in piata romaneasca, o diferentiere a jucatorilor fiind vizibila si in alte tari din Europa sau in SUA.

Astfel, conform unui studiu al companiei Wood din Cehia, market-share-ul detinut de Raiffeisen in piata financiar-bancara romaneasca este de 39,80%.

In Ungaria, KBC detine o cota de 22,50%, in Cehia, peste 33 de procente din piata sunt ale Companiei Patria. In Polonia, liderul este ING, cu o cota de aproape 15% in timp ce Erste detine in Austria cel mai mic market-share (n.r.- marimea segmentului de piata al unei companii in comparatie cu cel al competitorilor din regiune), de 9,7 procente.

In schimb, in Statele Unite ale Americii situatia este relativ diferita de restul lumii.

“Piata este extrem de fragmentata in principal din cauza legilor si regulamentelor pe 2 nivele paralele (la nivel de stat si la nivel federal), dar si a evolutiei dinamice a pietei de capital din ultimele decenii si nivelul de sofisticare a produselor oferite”, a explicat Tony Romani.

Astfel, in SUA sunt peste 10.000 de brokeri specializati pe diverse tipuri de produse.

“Insa pe piata de brokeraj de retail sunt 3-4 jucatorii uriasi si inca vreo 20 jucatori mari la nivel national. Apoi sunt cateva sute pe brokerajul institutional. Si in cele din urma sunt restul de 10.000 de alti jucatori sau intermediari cu tot felul de modele de business”, a conchis acesta.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri