4 / 5

“Problema leului se va atenua cand nu vor mai fi presiuni economice in regiune”

Romania, ca economie emergenta, a fost afectata atat de criza financiara globala, dar si de mentalitatea ca ne putem decupla economic.

“S-a vazut si in implozia unor valute apartinand economiilor emergente. In toamna anului trecut am avut o prabusire teribila a coroanei islandeze, forintului unguresc si o depreciere graduala a rublei rusesti chiar de catre banca centrala a Rusiei. A existat o febra negativa a valutelor din Europa Centrala si de Est, iar noi ne-am corelat mai degraba decat sa ne decuplam de un asemenea trend”, a mai explicat Nichisoiu.

El a mai spus ca problema leului nu se va rezolva pana cand tensiunile din afara nu se vor clarifica, cat timp nu va exista o detensionare clara in pietele valutare care sa se vada in aprecierea monedelor emergente.

“Suntem o piata valutara mica, iar mecanismul de control al BNR este mai important, are un cuvant mai greu de spus decat alte banci centrale din regiune”.

Despre evolutia Bursei de Valori Bucuresti, Nichisoiu spune ca depinde din ce in ce mai putin de noi.

“Investitorii straini vor reveni in masura in care se va schimba orientarea riscului peste tot in lume. Depinde intr-o oarecare masura si de deciziile pe care le va lua noul guvern, desi in mod traditional deja nu exista prea mult optimism legat de premisa politica interna”, a conchis Mihai Nichisoiu.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri