2 / 4

Oportunitatea finantarilor prin obligatiuni

Specialistii prezenti la conferinta au explicat ca, in cazul finantarilor pe piata de obligatiuni, costurile sunt mai mici decat la creditarea bancara, primul exemplu fiind comisionul 0 perceput in acest an de Bursa de Valori Bucuresti.

Astfel, acest mod de finantare prezinta multiple avantaje. In primul rand, ofera un acces mai rapid la finantare in conditiile restrictionarii creditului bancar si un cash flow disponibil pe o perioada determinata. Acest produs mai ofera o elasticitate mare fata de gradul de indatorare si costuri scazute.

In opinia lui Adi Lupsan (foto), directorul adjunct al Intercapital Invest, pe langa finantarea rapida si ieftina, aceste produse au un avantaj foarte important pentru emitenti – “acela de a se expune pe o piata complexa, de a construi legaturi cu jucatori strategici si sofisticati”.

Pe langa marketingul gratuit de mass-media si expunerea publica a companiilor, acestea au posibilitatea de a incheia parteneriate strategice, de a identifica proiecte noi in perspectiva si de a consolida business-ul prin operatiuni de fuziuni si achizitii.

“Chiar daca piata de bonduri este inca la inceput, sunt convins ca in urmatorii doi ani vom asista la emisiuni ale unor branduri mari, nu neaparat financiare, ci chiar din domenii importante, precum IT sau utilitati”, a declarat Lupsan.

De asemenea, presedintele Aviva Investors este de parere ca realizarea unor oferte publice de obligatiuni din partea unor companii mari care activeaza in domenii neciclice, cum ar fi cel energetic, utilitatile, serviciile medicale sau farmaceutice, s-ar bucura de mare succes din partea investitorilor.

In plus, includerea optiunii de convertibilitate a obligatiunilor in actiuni ar creste atractivitatea acestora si ar putea reduce gradul de indatorare pentru emitent la scadenta emisiunii.

Riscurile finantarii prin obligatiuni se refera la ratingul emitentilor, la nesubscrierea principalului, la rata dobanzilor si la cursul valutar.

Conform unui studiu realizat de SSIF KD Capital Management, riscul de solvabilitate si cel valutar sunt cele mai importante pentru investitori, in timp ce riscul ratei dobanzii si cel al tarii conteaza intr-un procent mai mic.

Acelasi sondaj releva faptul ca investitorii pe piata instrumentelor cu venit fix prefera o dobanda fixa in lei, in proportie de aproape 40 de procente, urmata in topul preferintelor de EURIBOR (25%).

“Istoria ne-a demonstrat ca exista bani in piata de capital, desi nu avem in ce sa ii plasam, mai ales in aceasta perioada. Piata obligatiunilor din tara noastra are un potential foarte mare, dar este important ca si companiile sa constientizeze acest lucru si sa nu mai aleaga tot timpul clasica finantare prin imprumut bancar”, a mai spus directorul adjunct al Intercapital Invest.

Bogdan Dragos, secretar de stat in Ministerul Finantelor, a declarat ca poarta discutii cu institutiile finaciare emitente de obligatiuni pentru emisiuni cu maturitate de 10-15 ani, de care sa beneficieze in principal fondurile de pensii si obligatiuni. Acesta a mai spus ca Ministerul Finantelor va incepe sa emita saptamanal titluri si certificate.


2009 - anul obligatiunilor la BVB?

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri