3 / 4

Obligatiunile de la BVB in contextul intern si extern

In ianuarie 2009, capitalizarea pietei obligatare a fost de 370 milioane de euro, reprezentand 4,35% din capitalizarea pietei de actiuni si 17% din piata titlurilor de stat adminse la BVB, conform datelor prezentate de Adi Lupsan.

Dintre acestea, obligatiunile municipale aveau 102 milioane, in timp ce restul de 268 de milioane de euro erau ale obligatiunilor corporative (din care 81% - emisiunile Bancii Mondiale si ale Bancii Europene de Investitii).

Obligatiunile dau dreptul la dobanda si se clasifica in functie de mai multe criterii. Astfel, dupa pretul de emisiune exista obligatiuni cu discount, emise la valoarea nominala sau emise cu prima, a explicat directorul general al BVB, Anca Dumitru (foto).

Dupa conditiile de imprumut, avem obligatiuni cu dobanda fixa sau variabila, iar dupa scopul emisiunii exista obligatiuni de finantare sau de refinantare.

La BVB, piata obligatiunilor a debutat in 2001 cu primele serii de obligatiuni municipale emise de Predeal si Mangalia.

Piata este dominata numeric de titlurile municipale – 21 de serii de acest gen si 5 serii emise de institutii financiare (din care doua sunt straine).

Conform datelor prezentate de Anca Dumitru, Bursa din Londa conduce topul pietelor cu cele mai multe tranzactii de bonduri, cu un rulaj zilnic mediu de 57,1 milioane de euro.

Locul doi este ocupat de bursa spaniola, care are 5.000 de emisiuni de bonduri, cu o valoare zilnica de 25 milioane de euro. La distanta foarte mare urmeaza OMX Nordic Exchange, care desi are tot 5.000 de emisiuni, insumeaza o lichiditate zilnica de 5,4 milioane de euro.

In acest top, Bursa de Valori Bucuresti se afla pe ultimele locuri, cu 51 de emisiuni de obligatiuni si un rulaj zilnic de un milion de euro.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri