2 / 7

Criza financiara si productia de medicamente

Primele efecte ale crizei financiare la nivelul producatorilor farmaceutici se resimt usor in cifrele de afaceri, deocamdata, dar profitabilitatea a fost redusa.

„Cred ca rezultatele inregistrate pe tot anul 2008 nu mai sunt de referinta pentru dinamica companiilor in anul 2009. Contextul intern s-a schimbat dramatic, iar din trimestrul IV 2008 acest lucru a inceput sa se vada si in raportarile financiare ale companiilor listate la bursa de valori”, spune Andreea Gheorghe.

In opinia sa, companiile romanesti din sectorul farmaceutic raman insa sensibile la factori precum deprecierea cursului de schimb (cu efecte directe puternice asupra profitabilitatii, mai ales daca aceste companii exporta foarte putin din productia totala) si la reglementarile din industrie.

„Deocamdata societatile din domeniu nu au fost afectate in ceea ce priveste cifrele de afaceri, doar cresterea costurilor datorita deprecierii monedei nationale, a costului creditarii sau a deprecierii participatiilor detinute (in cazul BIO) a dus la reducerea profitabilitatii”, sustine Mirela Maxim.

Pana acum, Antibiotice si Biofarm au inregistrat o crestere usoara a profiturilor din exploatare pana la publicarea rezultatelor din trimestrul patru din 2008, cand companiile au inregistrat pierderi financiare.

“La Biofarm pierderile financiare au fost atat de mari incat compania a trecut la rezultat net negativ in ultimul trimestru, cauza principala fiind portofoliul de SIF-uri construit la finalul anului 2007, nu la mare distanta fata de maximele istorice”, a explicat Paul Brendea.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri