4 / 7

Antibiotice Iasi - afectata de scaderea cursului valutar

Antibiotice Iasi (ATB) a inregistrat in anul 2008 o stagnare a veniturilor totale incasate. In trimestrul al patrulea din anul trecut a suferit o scadere cu 85% a rezultatului din exploatare si un rezultat net negativ.

„Un important impact negativ asupra profitului l-a avut deprecierea monedei locale, Antibiotice importand (conform datelor din 2007) aproximativ 70% din materia prima. Un alt motiv al dinamicii mai slabe inregistrate a fost inghetarea preturilor la medicamente. La 1 februarie 2009, Antibiotice si-a ajustat pretul la jumatate din produsele realizate la un curs de 4 lei pentru un euro, ceea ce a dus la o crestere medie de pana la 20% a pretului. Anul trecut, preturile medicamentelor din portofoliul producatorului au fost inghetate la un curs de 3,33 lei pentru un euro. Compania estimeaza ca in 2009 va inregistra o crestere de 10% a cifrei de afaceri si de 15% a profitului”, a explicat Andreea Gheorghe.

Producatorul de medicamente Antibiotice Iasi (ATB) a obtinut anul trecut un profit net de 10,17 milioane lei (2,76 milioane euro).

Andreea Gheorghe a declarat ca se asteapta ca Antibiotice Iasi sa se incadreze in tinta de cifra de afaceri, insa nu si in tinta de profit pentru anul 2009, care poate fi mai mic, in functie de evolutia cursului de schimb.

„Cu un BETA de peste 1, nici Antibiotice Iasi nu poate fi considerata o companie ‹‹defensive›› ,,probabil acest lucru datorandu-se expunerii ridicate a rezultatelor la evolutia leului in comparatie cu euro si a dependentei preturilor la medicamente de reglementarile din sector”, a continuat analista.

Compania a avut anul trecut o cifra de afaceri de 215,8 milioane lei (58,59 milioane euro), cu 5,9% mai mici decat cele din 2007, care se cifrasera la 229,41 milioane lei.

Antibiotice Iasi are un capital social de 45,49 milioane lei, divizat in 454,9 milioane actiuni cu o valoare nominala de 0,10 lei. Actionarul majoritar al companiei este Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), cu o detinere de 53,02%. SIF Oltenia (SIF5) detine 10,10%.

La inceputul anului trecut, AVAS a hotarat publicarea anuntului de revocare a ofertei de vanzare a societatii Antibiotice Iasi si restituirea integrala a sumelor platite de investitori pentru dosar si accesul la camera de date.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri