2 / 5

In 2009, efectele crizei vor trasa traiectoria BVB

In ultimul an si jumatate, anticiparea unor evolutii foarte slabe la nivel global si autohton, panica investitorilor si criza financiara au determinat scaderi dramatice ale bursei. In 2009, piata de capital ar putea sa evolueze dupa semnalele date de economia tarii si de starea business-urilor emitentilor.

„In acest an, efectele crizei economice vor fi cele care vor determina traiectoria negativa a bursei romanesti. Oportunitatile de investitii ca urmare a ieftinirii puternice a actiunilor si in acelasi timp perspectivele unei revigorari a economiei globale vor fi ingredientele care la un moment dat vor determina o stopare a traiectoriei negative a pietelor de capital, chiar daca situatia economica de facto va fi inca neameliorata”, sustine Gabriel Aldea.

Aceasta dinamica a bursei ar fi normala, in opinia specialistilor. Pe langa rezultatele concrete ale companiilor, la bursa se tranzactioneaza si asteptarile investitorilor, care nu pot fi optimiste cata vreme rezultatele macroeconomice sunt slabe.

„Nu trebuie sa uitam ca la BVB fusesera deja scaderi foarte mari de la inceputul fenomenului sub-prime si pana in luna septembrie a anului trecut, cand criza economica era luata in deradere chiar si de multi analisti economici, ca sa nu mai vorbim de politicieni. In contextul unei cresteri economice de 9% in primele noua luni ale lui 2008, ale unor rezultate spectaculoase ale companiilor listate la Bursa, atunci cand toata lumea vorbea despre efecte marginale ale crizei asupra Romaniei, iar cei mai pesimisti estimau ca vom fi loviti mai puternic de ea de-abia in a doua parte a lui 2009, bursa a scazut cu peste 50%”, explica Pandele.

Daca atunci cand ne era mai bine bursa mergea atat de rau, atunci ce se va intampla cand chiar ne va fi foarte rau?

„Nu cred ca putem fi atat de naivi incat sa ne gandim ca daca atunci cand era bine bursa mergea prost, atunci e firesc ca daca economia merge prost bursa sa mearga bine. Bursa nu mergea prost atunci pentru ca era decorelata de economia reala, ci pentru ca anticipa acest declin”, a mai spus analistul Vanguard.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri