4 / 5

Cum va reactiona Bursa in cazul unei reveniri a americanilor?

In cazul unei reveniri a burselor americane pe parcursul acestui an, este posibil ca Bursa din Bucuresti sa se coreleze, desi aprecierile ar putea fi oprite de rulajele foarte scazute.

„BVB se va corela probabil in cazul de intoarcere a trendului, dar e posibil ca dincolo de un rally initial ce ar marca aceasta inversiune, cresterile sa intampine posibile dificultati din cauza lichiditatii scazute. Dar, daca investitorii locali si mai ales cei straini s-ar intoarce cu investitii consistente am putea vorbi totusi de cresteri ce ar putea fi, ca valoare procentuala, mai ridicate decat cele de pe pietele mature”, crede Adrian Duna.

Si Marius Pandele crede ca va exista o corelare si in cazul intoarcerii trendului, dar va avea cu siguranta un delay fata de pietele vestice.

„Daca acolo investitorii mari vor intra de la inceput la cumparare, in Romania nu vor putea face asta decat cei care isi mai pot permite, si in situatia respectiva nu mai sunt chiar atat de multi. Nu trebuie sa uitam nici ca o revenire nu va avea loc chiar in perioada imediat urmatoare, oricat de genial ar fi planul presedintelui american. Si pana sa se intample o astfel de revenire, o parte din oamenii de afaceri locali vor fi ajuns deja in situatii grele, fiind departe de a-si permite sa investeasca la Bursa sume mari de bani”, spune analistul.

Asadar, revenirea pietelor de capital se va realiza la nivelul burselor mature, intr-o prima etapa, urmand sa fie preluata si de cele emergente, cu un anumit decalaj de timp.

„Marimea decalajului in cazul bursei romanesti va fi determinata atat de factori externi, de conjunctura, cat si de factori interni. Daca factorii externi sunt in afara controlului nostru, cei interni depind de noi, gandindu-ma aici la implicarea statului, a institutiilor pietei si a participantilor, astel incat atractivitatea bursei romanesti sa creasca”, a explicat Gabriel Aldea, reprezentantul Intercapital Invest.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri