3 / 5

Evolutia este doar temporara, valul de scaderi nu da semne de incheiere

Chiar daca apreciereile au fost destul de importante si sustinute de o lichiditate in crestere, specialistii spun ca trebuie sa ne pastram imaginea de ansamblu si sa nu o consideram o iesire din trendul general de scadere.

"E normal ca pe o revenire a pietei volumele sa creasca deoarece investitorii pasivi incep sa castige mai multa incredere si revin in piata. Momentan aceasta crestere as pune-o mai mult pe seama unei reveniri normale dupa scaderi exagerate de lipsa de incredere in orice, dar momentan nu avem semnale ca am iesit dintr-o evolutie de tip range sau ca trendul pe termen lung de scadere s-a incheiat”, a explicat brokerul Prime Transaction.

Alin Cucos a mai spus ca aceasta evolutie este nesemnificativa in evolutia pe termen lung, care rezida dintr-o relaxare a pietei si o imbunatatire a sentimentului global pe pietele mondiale.

“Sa fim echilibrati si sa pastram imaginea de ansamblu. Pe un grafic de 1 an de zile, acest val nu reprezinta aproape nimic, sau, oricum, foarte putin. Echilibrele sunt fragile. Astfel ca nu stim in ce masura putem vorbi de optimism pe termen scurt. Miza e alta, fiind cea cu bataie pe termen mediu-lung, si anume ca sentimentul sa nu se inrautateasca din nou, iar indicii sa se ajusteze mai sus incet, dar in liniste”, a declarat analistul Estinvest.

El considera ca numai anticiparile privind unele consolidari pozitive in economia si sistemul bancar mondial vor putea mentine indicii globali la anumite praguri de echilibru.

“Sa nu ne imbatatam cu apa rece. Cred ca in viitorul apropiat este posibil sa asistam si la un oarecare marcare de profit pe mai toate pietele. Pe piata noastra in particular, un eventual accord cu FMI (si speculatiile pana la realizarea sa) pot prelungi acest sentiment pozitiv. Pe langa asta ar mai fi unele vesti pozitive care ar putea aparea (gen dividende si in special la BCR, pentru SIF-uri)”, ne-a declarat Ovidiu Fer.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri