2 / 6

Ce inseamna o stire negativa pentru bursa?

O stire negativa poate sa nu influenteze foarte mult pretul unei actiuni daca stirea era una asteptata.

„Daca in schimb, informatia nou aparuta va schimba brusc perceptia despre o companie/companii, atunci efectele asupra cotatiilor la bursa pot fi, in anumite cazuri, catastrofale”, sustine Andreea Gheorghe.

Cel mai bun exemplu in acest sens este falimentul Lehman Brothers din SUA, eveniment care a dus la „castigarea” unei imagini nedorite a sectorului financiar din aceasta tara.

„Implicit preturile la bursa ale bancilor din SUA au suferit deprecieri colosale, de necrezut inainte de evenimente. Dupa cateva zile de la aceasta stire a urmat o perioada de panica la bursa: piata si-a refacut calculele, iar preturile s-au ajustat pe baza noilor informatii. In acest sens au fost evaluate mai bine riscurile din sector, implicatiile acestui eveniment asupra altor companii si situatia din economie”, a continuat ea.

Astfel, in conditiile unor evenimente negative de amploare, la bursa se poate crea o situatie de panica. „In majoritatea cazurilor aceasta este manifestata printr-o depreciere rapida a preturilor mult prea mare comparativ cu dimensiunea evenimentelor si determinata de actiunea investitorilor care vand indiferent de pret. Cei care cumpara sunt in mare parte speculatori. Acestia isi asuma riscuri ridicate, evalueaza situatia ca fiind „nu atat de rea pe cat pare” si spera ca piata va corecta acest lucru in mod pozitiv in urmatoarele zile”, a declarat analistul Intercapital.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri