5 / 6

BVB se va corela in continuare cu bursele mature

Daca toate notiunile de analiza tehnica prezentate mai sus se aplica pietelor dezvoltate, foarte lichide si cu istoric, pentru bursa romaneasca se aplica doar ideea de corelare.

“Piata romaneasca si pietele din est sunt corelate global. Statisticile arata ca in perioadele de recesiune, activele si pietele de actiuni au o corelatie foarte mare. Pe masura ce sentimentul se imbunatateste, incepe sa aiba loc o decuplare si o reasezare a pietelor globale, raportat la fundamente intr-o masura mai mare”, sustine Bolohan.

Astfel, cand pe pietele externe vor exista miscari ascendente sustinute, bursele locale vor putea sa recupereze in mai mare masura.

In conditiile in care economia locala se afla in pragul unei recesiuni, iar analistii straini se „intrec” in estimari pesimiste pentru demersul lucrurilor pe plan intern, Andreea Gheorghe crede ca va mai dura o perioada pana cand investitorii straini se vor intoarce in forta pentru a achizitiona actiuni romanesti.

"Vom ramane in continuare corelati cu pietele externe, iar primele semnale de revenire la bursa vor fi date de acestea. Nu cred ca aceasta revenire a indicilor locali va avea loc neaparat in acelasi timp cu o relansare economica in Romania, pentru ca in ciuda faptului ca intre contextul macroeconomic si bursa exista o legatura, aceasta nu se manifesta in acelasi timp. Semnale pozitive pentru o revenire la BVB vor fi date prima data de pietele externe, iar la noi revenirea va fi sustinuta in prima faza de investitorii locali", a mai spus analista.

“Piata romaneasca si pietele din est sunt conectate strans la miscarile pietelor majore. Evolutiile negative ale pietelor majore de actiuni din ultimul an, au impus un trend general care nu a putut fi evitat de catre una dintre pietele locale.. Pe masura ce sentimentul se imbunatateste, are loc o decuplare a miscarilor din pietele globale si o reasezare a corelatiilor, cu o raportare intr-o mai mare masura la fundamentele de evaluare.”, sustine Bolohan.

“Cred ca Estul Europei si-a pierdut statutul de destinatie preferata de investire in pietele globale si va purta in urmatorii ani povara unei perceptii negative in privinta riscului asociat expunerilor pe active din aceasta zona. Momentul de criza actual are particularitatea inducerii unor efecte globale, generale, nu produce daune doar la nivel local sau regional. Astfel, in momentul rebalansarii investitiilor catre pietele de actiuni, vor exista destule oportunitati in pietele majore, lichide, pentru care exista deja expertiza consistenta si nu vor fi dirijate fluxuri consistente de capital catre piete emergente de dimensiuni reduse, cum este piata romaneasca .” spune Bolohan.

In acelasi timp, directorul de investitii al Explore crede ca perceptia asupra Romaniei poate fi imbunatatia. “Exista destule atuuri, in sensul unui grad de indatorare publica inca redus, dependenta redusa a economiei fata de pietele de export din UE, un sistem bancar stabil, cu RMO ridicate si fara expuneri pe active toxice utilizate in pietele financiare mature. Toate acestea, cumulate cu securizarea accesului la surse de finantare externe si angajamentul in favoarea unor politici publice consistente pot tempera temerile unor scenarii de evolutie adversa a Romaniei.”, a conchis Catalin Bolohan.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri